Thursday, November 18, 2010

Berkorban apa saja....

Huhuhuhu...
suspen je kan title atas tuh...
Saje je wat title cam tuh sempena raya korban nih..
Letak satu lagu la sempena tajuk ni



Bile musim raya mesti ramai balik kampung.. bile balik kampung mesti jalan jem.. Bile jalan jem mesti ade xcident.. mesti ke?... sampai bile la xde xcident kan... for me, its faith.. bukan maknenye memang mesti ade xcident.. setiap hari mesti ade kematian di dalam dunia ni.. kematian banyaknye dari kemalangan.. sakit pun kemalangan jugak kemalangan jiwa.. bagi aku.. aku x kisah bagi korang ape... so bile raya since di setiap2 jalan raya ramai je orang jadi kemalangan tu banyak nye kite dengar.. hari-hari lain actually ade jugak cume x la seteruk or sehangat musim perayaan.. ajal maut di tangan yang-Esa Allah kan..

Walaubagaimanapun, aku nak share la satu kisah di musim Hari Raya Haji ni..

TANJONG MALIM 17 Nov. - Sambutan Hari Raya Aidiladha kali ini sudah pasti menyedihkan buat dua beradik apabila mereka kehilangan empat ahli keluarga sekali gus termasuk ibu dan bapa dalam tragedi kemalangan di Kilometer 377.6 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Slim River, awal hari ini.

Kemalangan berlaku apabila kereta dinaiki enam sekeluarga itu tiba- tiba dirempuh sebuah treler dari belakang yang gagal berhenti ketika kereta mereka dan kenderaan lain bergerak perlahan ke susur keluar Slim River.

Mangsa yang terbunuh ialah pemandu kereta, Shaiful Fadzilah Shahar, 36, isterinya Siti Suzana Mohd. Nor, 33, dan dua anak kembar pasangan itu, Fitri dan Fikri, berusia enam tahun.

Shaiful Fadzilah, Siti Suzana dan Fitri meninggal dunia dalam kejadian pukul 2 pagi itu akibat cedera parah di kepala manakala Fikri meninggal di Hospital Slim River (HSR).

Dua lagi anak pasangan itu yang mengalami kecederaan ialah Fatihah, 4, yang sedang dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) dan Firdaus, 8, di HSR.

Timbalan Ketua Polis daerah, Deputi Supritendan Anuar Osman berkata, ketika kejadian, kesemua mangsa yang menaiki kereta Proton Iswara dalam perjalanan pulang dari Seremban untuk berhari raya di Lenggong.

Katanya, bagaimanapun semasa melalui jalan itu, kereta tersebut dirempuh treler dari belakang ketika hujan.

"Rempuhan itu menyebabkan kereta Shaiful Fadzilah merempuh sebuah lori di hadapannya. Treler itu turut merempuh sebuah teksi tetapi pemandunya hanya cedera ringan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Anuar berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Slim River dipanggil untuk mengeluarkan mangsa-mangsa dalam kereta yang remuk itu.

Menurut beliau, siasatan polis percaya treler itu dipandu laju dan gagal berhenti ketika kenderaan lain bergerak perlahan ke susur keluar Slim River.

Pemandu treler terlibat yang cedera ringan dirawat di Hospital Slim River.

"Polis sedang mengambil sampel darah pemandu itu untuk pemeriksaan lanjut," katanya.



Sumber: Utusan Malaysia

Takziah pada keluarga mangsa.. Buat semua berhati2 di jalan raya..

Tuesday, November 16, 2010

Uncle Seekers dengan Permaisuri Aisyah???

Aku dok belek2 blog kengkawan aku tibe2 aku terjumpe cerita percintaan antara Uncle Seekers dengan Permaisuri Aisyah.

Betul ke? Kalau x betul takkan lah banyak gambar bagai kan..
Tapi kenapa dia dedahkan macam tu skali..
Siap post gambar SMS bagai.. gambar peluk2 bagai.. Diorang dah kawin ke?..
Takkan marahkan bakal ayah mertua (ececeeehh)sampai post macam tu. Tak kesiankan bakal isteri (bakal la kan sebab bercinta bagai nak rak) dia tu ke..

Walauapapun mungkin dia ada sebab tersendiri.

Panjang sangat aku nak cerita pasal ni.. korang baca je la kat blog uncle seekers ni kay.. lebih elok baca sendiri jadi tak la aku jadi talipon karat kan.. hehehehehe

Selamat membaca dan mengulas.



Salam Perantauan

Salam perantauan..


Kami, Najwa Haryani & Nadia Harnisa ingin mengucapkan Salam Aidil Adha untuk Mama Pn Huzaimah Abdul Rashid, Abah En Abdul Rahman Bin Sidek, Nawwar, Nabil & Naufal di Selama Perak. Tidak lupa juga buat Atuk, Acu, Ateh, Angah, MakLong, Abahlong, Kak Syu, Yen, Aja, Min, Sarah, Cokya, Ben & Chacha juga di Selama Perak. Juga pada family achik, anjang, apak, kak honey n atam. Selamat hari raya semuanya dari kami di Melaka & Kuala Lumpur ini.
 Sedih sedih sedih tak dapat beraya haji di rumah.. :(


Salam aidil adhan juga kepada semua rakan2 blogger .. :)



p/s: kadang2 tingin gak nak wat Salam Perantauan walaupun perantauannye xleh sejauh mane but still merantau jugakkkkk....


New Shoutbox... Thanks to Miji...

Hari ni ku belajarcara baru buat shoutbox...
Huhuhuhu..
Belajar ke?... Tapi banyaknye copy n paste...
Belajar step kot...
Kepada sesiapa yang bak buat macam ku punya sila la jenguk2 blog miji nih..
Banyak gak tutorial yang dia sediakan...


To miji.. Terima kasih banyak2 ya...

p/s: singgah2 la ye


Sunday, November 14, 2010

Oh Angin kirimkan rinduku

2 bulan tak balik rumah... aku rindu pada

- rumahku
- bilikku
- dapurku
- cerita2 adik2ku
- cerita n bebelan mama dan abahku
- atuk, acu, ateh, angah, nurin n naja
- maklong, abahlong, kak syu, kak min, sarah, cokya, nyamin n chacha
- Yang paling rindu pada MAMA, ABAH, ADIK, AWAI, ABIL n APAI...

RINDU PADA SEMUA.......

Cepatla 24th November.......

Baiti Jannati - miss it





Saturday, November 13, 2010

Aku hanya mampu tersenyum...

 09.11.2010

Kali pertama Kak Ina tinggal kan aku dengan anak-anaknya Along n Ica atas urusan kerja luar pejabat.

Semasa jemput mereka pulang dari sekolah..

Aku: Mama dah masakkan untuk korang jadi auntie g ofis terus lepas ni. Auntie ade class. Petang kang Auntie balik kul 6.30 kite terus pergi Kumon eh..

Along: Ok

Ica: Pastu Auntie, kite nak ke mane? (Aku agak dah budak sorang ni memang kuat berjalan)

Aku: Balik umah la. Ica, balik ni wat homework Kumon okey. Auntie balik terus pergi .

Dalam hati tergerak nak bawak diorang tengok wayang malam ni and makan kat luar terus.

Pukul 6.30pm

Aku: Along, Ica jom pergi Kumon

Along n Ica: Auntie, kite pergi tengok wayang nak malam ni.

Dalam hati: Budak2 ni macam tahu2 je aku nak bawak tengok wayang.

Lepas Kumon kami pun ke Dataran Pahlawan untuk tengok wayang. Selepas menapis2 cerita jadi aku pun pilih la cite ESTET sebab cite yang ade tuh x sesuai untuk diorang. Sebelum masuk ke cinema hall aku jeling ke sekumpulan remaja di sebelah aku.. Sekali pandang macam kenal dua kali pandang rupenye students aku da..

Students: Anak ms ke?
Aku: Agak2?
Students: ????
Aku: Anak sedare saye la.. Sambil SENYUM...

jadi kami ke hall untuk menonton.. Selepas menonton kami ke kedai makan.

Pelayan: Nak makan apa
Aku, along n ica: bla bla bla
Pelayan: Anak akak ke?
Aku: SENYUM.....

Along & Ica: Semua orang ingat kitorang ni anak auntie kan.. Auntie dah kena dapat anak ni
Aku: SENYUMMMM LAGII...

Hmmm... Budak2 ni kalau dah bercakap makan dalam gak weyh.. xpe tahun depan maybe adelah rezeki kot... kui kui kui

Kak Ina - Kakak sedare aku yang dok skali dengan aku kat Melaka ni
Along - Fatiha (9 tahun)
Ica - Farisha (7 tahun)
Kumon - tempat tuisyen diorang


Nawwar n Ica

Along


Thursday, November 11, 2010

15 tahun yang lalu.....


Hari ni keputusan UPSR keluar. Ramai gak Dapat straight A.. Hehehehe...Tahniah Farah Nabihah (anak achik Lina) dapat 5A.

Mengimbau 15 tahun dulu (lama giller tuh)time tuh aku 4 subjek + 1 lagi subjek IQ:

Minggu peperiksaan:
Nervous kot.. aku x pasti tapi aku tahu aku nervous.. Aku klau nervous memang aku diam je.. And aku memang pasti aku x banyak cakap. Banyak nasihat dari abah n mama untuk aku pada pagi isnin tu. Aku angguk kan aje. Yes, memang aku ingat detik2 itu tapi aku x igat la ape butir2 nye.. cume paling aku ingat abah kate "jangan kelam kabut nak cepat habis je semak betul2" . Hari pertama subjek BM.. memang senang la cume karangan aku x confident sket sebab tibe2 xde idea nak wat karangan yang best jadi aku play safe wat karangan yang standard macam aku wat dalam latihan sebelum ni. Masa rehat adalah yang paling best sebab abah datang bawak McD yeayyyy.. adelah dalam 2-3 hari exam abah datang bwk McD.. yang best tuh makan dalam kete sambil mengulas2 soalan exam n pass kan kat abah soalan tu.. ade gak kadang2 abah dtg ngan mama.. time tuh bile dapat McD macam dapat makan Tony Roma's je rasenye.. Subjek yang paling aku igat selain Bm tu adalah subjek Math n IQ.. aku pun time tu x tahu ape jadahnye IQ tuh cikgu pun jarang2 cakap alih2 ade je pekse nye. Subjek Math kertas 2 (aku batch yang pertama ade kertas 2-subjektif ni). paling aku ingat soalan no 20 (time tu ade 20 soalan je jadi soalan yang last la). Pengawas peperiksaan datang kat aku tunjuk2 soalan tuh.. pointed dgn jari telunjuknye kat soalan tu.. aku duduk paling belakang.. aku pun blur2 kenapa die tunjuk soalan tu.. aku baca banyak kali buat banyak kali aku rasa aku x silap lagipun mmg aku suke math ni. then aku rasa aku yakin dgn jawapan aku then aku wat dek je.. aku hafal soalan tuh keluar je dr exam hall aku tulis balik soalan tuh dengan mcm mn aku jawab aku nak tunjuk kat abah. then abah kate klau betul la aya wat camtu kire btulla die saje nak test aya kot.. subjek IQ pun best gak sbb bg aku soalan die mmg mencabar.. ade x tahu aku hentamkan je.. ni je satu2 nye subjek aku main hentam.. hahahaha.. Sepanjang exam yang mana kertas 1 tu aku bwk blik kertas tjk kat abah then abah akan tanda kertas tu n tulis result die kat planner atas meja tp page blakang2 konon taknak tunjuk kat aku la. tapi dah terejal kan aku nih aku curi2 tgk gak.. hahahahah..for soklan subjektif ade yang aku igt aku share je ngan abah.. huhuhuhu

Lepas UPSR mmg time yang paling heaven sebab x yah study so dtg class asyik main je.. sampai bwk hbs game2 yang ade kat umah.. bleh makan2.. kelas pun cikgu x masuk.. hehehehehehe

Hari Keputusan:
Now time dapat result... Aku boleh dikatakan students yang ada harapan la time tuh chewah.. jadi duduk kat kelas no 1 6K x silap.. So bile tahu hari tu results kuar aku pun x tahu kenapa kawan2 aku kat kelas no 1 ni pakat2 nangis.. nangis takut kot.. aku cool je (berlagak lak).. then aku g kelas 6M ade gak kawan aku kat situ ramai gak nangis.. pening aku.. pastuh aku g lak kelas 6B kat situ ade cona, aza, winnie n sebagainye.. diorang ni geng tunggu ayah2 datang time balik.. geng2 ketuk kuman aku la time tunggu abah lambat sampai.. mak n ayah diorang pun lmbt jadi kitorang meladi(bermain) dulu la.. diorang ni cool je.. huhuhu siap duk gelak2 lagi.. so aku duduk ngan diorang la... hahahahah.. masa tuh gurubesar g amik results dgn sorang office boy skolah ni.. time diorang nmpk office boy ni blk lagi la si budak2 6K n 6B ni dok reyau (nangis).. ish ish ish.. aku ke yang xde perasaan.. tapi aku diam je la.. cuak gak dowh.. tapi office boy tu kate results bkn dgn die.. jadi diorng ni cool sket.. dalam kul 10 camtuh nmpk lak guru besar lagi la meraung bdak2 nih.. hahahah.. klakar lak time tu.. skang klakar la.. tapi time tuh aku sabarkan diorng.. klau gelak aku takut keputusan aku teruk. then cikgu2 meeting.. Dalam kul 11 kami di kumpulkan kat dlm kelas masing2.. time tuh x ramai parents yang datang.. so die panggil name sorang2 bg tahu results. Alhamdulillah bila nama aku dipanggil aku dapat 4A.. Yahhhoooooo... time tuh x ingat ape terus g public phone (time ni bdak2 skolah x pakai hp lagi) nak call mama n abah.. ramai giller org beratur kat situ. And semestinye yang beratur tuh sume yang dapat 4A.. call mama n abah dapat la ucapan tahniah... heheheheh... balik tuh dapat tahu Abg Mus (sepupu aku) pun dapat 4A gak. die lagi kesian time pekse demam denggi sib baik dapat 4A gak.. Alhamdulillah.. Keesokkan harinya ade perhimpunan sape yang dpt 4A dipanggil ke stage dapat la pen (parker kot) sorang satu.. ntah mane ntah pen tu.. aku ni time kecik2 barang suke letak merata (sekarang ni ade gak kot... :D.. heheheheehe)...

Hadiah yang aku dapat dari Cikgu aku blanje McD (McD lagi.. hehehe skolah aku depan The Weld Jln Raja Chulan tuh jadi McD la yang dekat) siap g the weld tuh time skolah lagi cikgu aku tu bawak.. Hadiah dr mama n abah byk sgt sampai x terbilang.. hehehehehe.. yang mesti ade makan steak kat The Ship.. Kak Suri pun bwk gak makan steak kat The Eden.. hehehehehehe

Itula salah satu detik2 manis aku 15 tahun dulu di SRK ST Mary.. rindu dowh kat skolah tu.. skang skolah tu dah pindah kat Selayang...


Gambar Kem Motivasi UPSR. ni je gambar yang aku ade time darjah 6 huhuhuhu...


p/s: aku excited sangat menaip kalau salah eja ke ape ke faham2 sendiri la ye...

Tuesday, November 9, 2010

Its November!!! For my lil sister Najwa Haryani

This entry is for my beloved lil sis Nard_wawa for her big day coming up on 27th Nov 2010

Banyak kenangan kami bersama as we only had 2 years different.. that means up to now we had been together 25 years...

- Bilik mmg dr dulu shared oleh kami berdua (pasni xley dah but still i need that room on my day as well.. huhuhuhu),
- baju dulu2 selalu corak sama (size je lain ye la aku kan kakak jadi besar sket la),
- barang2 pun jenis yang same (itu wajib kalau x nanti majuk) ,
- main same2 kene marah pun same2 (tapi die slalu wat muke kesian n die adik so byknye aku yang kene.. hehehehe),
- sekolah kat tmpt yang same (huhuhu wajib la kan adik beradik tp nawwar (3rd sister) beza jauh sgt jadi skolah lain),
- nangis dalam bilik same2 bile ade prob (sedih kan dik)
- ketawa same2 bile happy (suke kan)
- nyakat each other dr kecik (tp kecik2 die ni garang slalu xmo kawan aku bile jumpe geng)
- bercerita smpai pagi2 bute (end up bgn lmbat kene kejut ngan abah n mama)
- bertekak bende yang merepek2
- membebel pasal sape yang selerakkan bilik (tapi hang la yang selalu selerakkan, admit it dik, tp pastuh kite kemas same2 kan.. hehehehe)
- simpan rahsia same2 (dulu2 je la kan.. now ade ke *wink*)

and banyak lagi la.. x teringat dah la ni..

To Adik,
Go and fly as far as you can go.. its no turning back.. And u will always know that the whole family are behind you how good how bad of u. U still have us. We love you very2 much... You are still my lil sister forever and ever.

For u dear - by Kristine Anna Usselman, USA

My Little Sister

I Don't know where to start,
because I don't know when there will be an end.
Almost all of my life we've had each other.
We've laughed together,
Cried together,
Yelled at each other,
And lied to each other.
But there is another thing, too.
I'm not so blind to see,
How much you are like me.
In my heart I know that everything I do,
Will somehow have an effect on you.
I try so hard to always set a good example,
But I know in the past I have given you bad samples.
Life isn't easy,
And when it's not,
I wanna be there to guide your way with you.
When I'm torn between choices,
I always wonder how each one might effect you today.
I know there've been times when maybe I did the wrong thing,
But now I can really see just how careful I need to be.
You'll make mistakes,
Take the wrong road instead of the right,
But don't ever let people tear you down,
Always put up a fight.
Most of all I want you to know,
That no matter where I am,
What I'm doing,
Or who I'm with,
If you are in trouble in life,
I'll drop everything, and be there in seconds to give you my advice.
I want to say I will end this message with something special,
But it would be a lie,
Because there will never be an end,
What we have together will never die.

And 1 more: by Tara J. BARKER

Little Sister

You are my guiding star
You are my shining light
You are my everything
what helps me through the night.
You are my heart
You are my soul
You are my savoir
what makes me feel whole.
You are more than my sister
You are my best friend
You are the one that will be there
when my heart needs to mend.
I love you sister
more than you will ever know
You are my other half
with you i am whole

Last but not least:



Love u so much Adik..


p/s: akk bagi adik pakai bilik 6 bulan je tau.. pakai puas2 naa.... hehehehe.. :P


Friday, October 22, 2010

Berdoa.. Berdoa.. dan terus berdoa.... [Update]

Bismillahirahmanirahim. Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Mengasihani.. kasihan .. ya kasihan... Selepas kita dikejutkan dengan tragedi 10.10.10.. Sekali lagi aku dikejutkan dengan satu lagi berita sedih dari kampung halaman.. Seorang Pakcik ku (Sepupu mak aku punya husband) bernama Pakcik Ya telah dimasukkan ke ICU Kulim dan kini di ICU Seberang Jaya akibat kemalangan pada pagi rabu 20.10.2010. Pakcik Ya hendak keluar solat subuh di masjid berhampiran rumah beliau di Sg Seluang, Kulim Kedah dengan menaiki motor dan telah berlanggar dengan motor yang lain dan terlanggar tiang lampu dan tersembam ke tanah. Tulang pipi nya retak dan didapati ada darah beku di dalam otaknya di bahagian tengah. Sehingga entri ini ditulis beliau masih juga tidak sedarkan diri. Pakcik Ya sangat sangat baik, peramah dan sentiasa membantu sanak saudara lebih2 lagi pada hari majlis keramaian. Sebab tu la aku rapat juga dengan Pakcik Ya walaupun beliau adalah suami kepada sepupu mak aku. Anak2 Pakcik Ya pun rapat dengan kami walaupun kami hanya 2 pupu mereka. The family bonding is very very strong. Diharap Pakcik Ya cepat sedarkan diri dan sembuh. Kami sangat-sangat berdoa atas kesejahteraannya. Semoga MakCik Shah, Bang Iwan, Idzham, Baam & Haikal akan tabah dan sabar menghadapi segala kemungkinan.. Kita hanya berikhtiar, berdoa berdoa berdoa dan bertawakal kepada ALLAH SWT dan sesunguhnya DIA Maha Agung, Maha Mendengar Lagi MAha Mengetahui. Setiap kejadian pasti ada hikmah dari-Nya.. "Sesungguhnya keadaan kekuasaan-Nya apabila mengkehendaki sesuatu hanyalah berfirman "Jadilah" maka terjadilah ia" (Ayat 82: Surah Yaasin) Kepada pembaca2 berdoalah untuk Pakcik Ya juga ya.. Amin.. Yarabalalamin... NHAR Melaka UPDATE (23.10.2010): Pakcik Ya sudah sedarkan diri petang tadi tadi masih dalam keadaan blur dan tidak pasti akan tahap ingatannya.. Terima kasih atas doa2 kalian untuk Pakcik Ya.. Dan Terima kasih atas doa2 kami yang telah Engkau makbulkan Ya Allah..

Monday, October 11, 2010

Tragedi Oktober... Dikala ada yang berGEMBIRA ada juga yang berDUKA..

Last weekend hari yang sibuk... Hari sabtu pi kat Nawwar amik dia bwk pi knduri dekwa n Lydia.. pastuh hantaq fara balik umah dia pi IKEA sebab tingin nak makan meatballs sambil tunggu adik balik. Adik balik p la tdoq ngan adik.. Saja ja nak habiskan masa ngan adik sebelum die bergelar isteri.. pasni xley tidoq ngan adik dah.. huhuhuhu... Pagi2 Ahad tu adik pi kenduri kami pun pi jumpa Kak Nur kat Damansara (dekat je pun ngan umah adik) pastuh jumpe Lawyer Abah kat depan Zoo (sila jangan pelik) sebab nak pass SPA ja n die pun nak cepat so just jumpa kat depan Zoo n pass the agreement.. Pastuh kami pun cam tatau nak wat apa.. X tau awat hati ni macam x mo balik lagi. Maybe sebab bak bwk Anuar g tempah lagsir yang mama pesa kat Nilai Square n dia pun tak habis class lagi time tuh so yang xde mood nak balik lagi.. So kami pun ke rumah kak honey. Saja la pi sembang2... Huhuhu Dalam kul 3.30 gak ke rumah kak honey.. sembang punya sembang tak sedaq dah kul 6 lebih kami pun berangkat keluar dri umah kak honey pi la mkn kat Mali's (awai tingin nasi lemak dia) jumpa Fara n Assan kat Malis dalm kul 7 kami dah settle mkn mnm aku pun p la hantaq Awai balik ke UIA then trus ke Nilai.. Agak jammed jugak sampai Nilai dalam kul 8.15 terus ke Nilai Square bincang2 ngan tokey kedai tu walaupun x deal lagi sbb ukuran x confirm jumpe Anuar kat situ then trus g makan sebab die kate die lapa (always be la kan). (Tokey kedai tu p bukak lagu karaoke lak.. klau dia bukak berita mesti aku tau ade jln jem. Leh aku wat alternative plan.. ciss..) Then kul 10.00pm gerak dari Nilai dengan hajat leh sampai Melaka awal la kan.. Kuar je Nilai tetibe je dah jammed.. ish ish ish awat ni... jln pun slow je. xpa la maybe jammed ke Seremban kot.. xpe just jalan je.. sampai je kat Senawang adik call inform ade xciden kat simpang empat teruk gak kate nye 12 orang maut.. pergh aku dapat bayangkan betapa jauhnye jammed sbb aku kat senawang pun dah tersengguk2 jln cam bdak2 bertatih ja.. Anyway mmg teruk xcident tuh.. kita sedekahkan Alfatihah kat keluarga mangsa. Sumber: Berita harian online. Saksi nampak bas ekspres seperti terbang merempuh kenderaan lain ALOR GAJAH: “Sebaik keluar dari kereta, saya terlihat mayat pemandu van putih terjuntai dari pintu tingkap, manakala bas Delima Ekspress pula melintang di tengah-tengah lebuh raya sehingga menutupi ketiga-tiga lorong laluan menuju ke Alor Gajah. “Selepas itu, saya berlari ke arah bas berkenaan dan terlihat pemandu kenderaan itu mengadu kesakitan akibat tangannya tersepit di stereng. Saya cuba membantu tapi tak berjaya,” kata Md Razel Sarmin, 38, pemandu Honda City yang terselamat dalam kejadian itu. Ketika ditemui di tempat kejadian, Md Razel berkata sejurus sebelum insiden yang meragut 12 nyawa itu, dia bersama tujuh ahli keluarganya yang lain sedang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Pontian, Johor, apabila bas Delima Ekspress itu tiba-tiba ‘terbang’ dari arah sebelah. “Saya sempat melihat bas itu merempuh Toyota Hiace, sebelum van itu berpusing beberapa kali. Saya berjaya mengelak dari terkena bas itu, namun tetap tergesel dengan van berkenaan. “Sejurus selepas itu, saya terus menghentikan kereta dan meminta semua tujuh ahli keluarga lain keluar. Selepas itu, baru saya perasaan terdapat banyak mayat bergelimpangan di atas permukaan jalan,” katanya. Seorang lagi saksi kejadian, Abdul Hamid Hassan, 55, pesara tentera dari Taman Rambai Jaya, dekat sini, yang turut terselamat dalam kejadian itu berkata, sejurus sebelum kemalangan itu, dia sedang tidur. Abdul Hamid yang duduk di bahagian depan bas berkata, dia hanya tersedar apabila bas berkenaan berhenti secara mengejut. “Sebaik membuka mata, saya terperanjat apabila melihat sebuah bas sedang melintang di tengah jalan dan ketika itu juga pemandu bas kami cuba mengelak. Bagaimanapun, bas tetap terlanggar bahagian belakang kenderaan itu. “Saya dimaklumkan tiga rakan kami termasuk seorang wanita yang sedang mengandung cedera dan terpaksa dikejarkan ke hospital,” katanya sambil mengakui turut melihat dua mayat terbaring di atas jalan termasuk satu tanpa kepala. Gambar2 Kejadian:- Video dari tempat kejadian:- Semoga keluarga mangsa-mangsa akan tabah menghadapi dugaanNya.. Al-Fatihah sekali lagi. Tapi disaat itu juga terdapat ramai pasangan yang mendirikan rumah tangga pada tanggal 10.10.10 Antaranya yang femes ni:- PUTRAJAYA: Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor selamat diijabkabulkan dengan pasangannya, Dr Halina Mohd Yunos dengan sekali lafaz, di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini, semalam. Dr Sheikh Muszaphar, 38, dan Dr Halina, 30, dinikahkan bapa pengantin perempuan, Lt Kol (B) Mohd Yunos Mohd Ali sambil disaksikan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali, dengan mas kahwin RM80 pada jam 11.40 pagi. Dr Sheikh Muszaphar tiba kira-kira jam 11 pagi bersama sembilan dulang hantaran, manakala Dr Halina tiba 10 minit kemudian diiringi 11 dulang hantaran untuk pihak lelaki. Kedua-dua pengantin kelihatan anggun mengenakan busana berwarna putih pada majlis akad nikah yang dihadiri lebih 1,000 tetamu. Turut sama memberi restu ialah ibu Dr Halina, Habibah Endan, ibu bapa Sheikh Muszaphar, Datuk Sheikh Mustapha Sheikh Abdul Shukor dan Datin Zuraida Datuk Sheikh Ahmad. Lebih menarik, pernikahan itu turut dihadiri beberapa angkasawan luar negara yang secara kebetulan berada di ibu negara sempena Kongres Planetary Association of Space Explorers (ASE) Ke-10 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), baru-baru ini. Pasangan Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina yang bertunang awal tahun ini memilih 10 Oktober 2010 sempena ulang tahun ketiga mempelai lelaki ke angkasa lepas. Dr Sheikh Muszaphar, ketika ditemui pemberita berkata, beliau gembira dan bersyukur kerana majlis itu berjalan lancar. “Walaupun saya sudah berkahwin, saya masih Dr Sheikh Muszaphar yang sama dan akan terus mencurahkan bakti kepada negara dan memberikan ceramah kepada pelajar. Dr Halina pula berharap rakyat Malaysia mendoakan kebahagiaan mereka sehingga ke akhir hayat. “Saya gembira dan berterima kasih kepada mereka yang menjayakan majlis ini dan semua pihak yang banyak menyokong suami saya selama ini,” katanya. Sementara itu, kira-kira 1,500 jemputan menghadiri majlis makan malam sempena perkahwinan Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina yang bertemakan Pahlawan Melayu Di Istana Kayangan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, malam tadi. Turut hadir, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah; Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Syed Sirajuddin Jamalullail dan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor. Dan juga kawan seUniten dulu Noorhana (Sory na aku x dapat datang. Ade kesulitan yang x dapat dielakkan) Sumber gambar dari FB nana (aku minta izin ni) Semoga Berbahagia hingga ke akhir hayat ye.. NHAR MELAKA

Thursday, September 30, 2010

Are you happy?

On a certain occasion, during on elegant welcoming reception for the new Director of Marketing of an important company in London, some of the wives of the other director, who wanted to get acquainted with the new spouse, asked her with some hesitation.
"Does your spouse make u happy, truly happy"

The husband, who at the moment was not at her side, but was sufficiently near to hear the question, paid attention to the conversation, sitting up slightly, feeling secure, even filling his chest lightly in pride, knowing that his spouse would answer affirmatively, since she had always been there for him during their marriage.

Nevertheless, to both his and the others surprise, she replied simply.
"No, no.. He doesn't make me happy.. "

The room became uncomfortably silent, as if everyone were listening to the spouse's response.

The husband was petrified. He couldn't believe what his wife was saying, especially at such an important occasion for him.

To the amazement on her husband and everyone, she simply place enigmatically on her head an elegant black silk scarf and continued:
“No, he doesn't MAKE me happy… I AM HAPPY” “The fact that I am happy or not do not depend on him, but on me.”
“I am the only person upon whom my happiness depends. “
“I make the choice to be happy in each situation and each moment in life.”
“If my happiness were to depend on other people, on other things or circumstances on the face of this earth, I would be in serious trouble!”
“Everything that exists in this life changes continually: human, wealth, my body, the climate, pleasures, etc. I could enumerate an infinite list..”
“Over my life I have learned a couple of things: I decided to be happy and the rest is a matter of ‘experiences or circumstances’ like helping, and understanding, accepting, listening, consoling and with my spouse, I have practised this many times”
“Happy will always be found in forgiveness and in loving yourself and others”
“It’s not the responsibility of my spouse to make me happy. He also has his ‘experience or circumstances’. I love him and he loves me, often inspire of his circumstances and of mine.”
“He changes, I change, the environment change, everything change, having forgiveness and true love, and observing these changes that can be, big or little, but always happen, we must face them with love that exist in each one of us. If the two of us love and forgive each other, the changes will only be ‘experience and circumstances’ that enrich us and give us strength. Otherwise we would only be ‘living together’. “
“To truly love, is difficult. It is to forgive unconditionally, to live. To take the ‘experiences or circumstances’ as they are facing them together and being happy with conviction.”

There are those who say:
“I cannot be happy because I am sick, because I have no money, because it’s too cold, because they insulted me, because someone stopped loving me, because someone didn’t appreciate me!”

But what you don’t know is that you can be happy even though you are sick, whether it is too hot, whether you have money or not, whether someone has insulted you or someone didn’t love you, or hasn’t valued you. BEING HAPPY is an attitude about life and each one of us must decide! BEING HAPPY is depends on you!.


JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIRA


See you soon blogger,

Kerana Nyamuk

Kerana si nyamuk, (x tahu la banyak mane yang gigit aku malam tadi) aku :- - xley tdo dari kul 5am td - kemaskan baju yang sengaja di kenjahkan (baca: selerak)oleh aku.. tp bagus gak kan - gosok baju awal2 so aku pilih baju lawa sket - x subuh gajah.. Huhuhuhu.. Alhamdulillah - sampai ofis kul 07.15am.. Fuyooooooooooooooo... NHAR MELAKA

Friday, September 24, 2010

Sunday, September 5, 2010

Salah tutorial

Bile aku ngajar ni banyak bende2 yang kadang2 buat aku nak tergelak bila berdepan dengan budak2 ni: Salah satu nye Aku: hari ni kite wat tutorial 5 eh (acku ckp dlm omputih la sebab MMU kene ckap omputih) Aku: Robby, bace soklan. Robby: Mr Ali bla bla bla (Izayu, Farah n Zaid terpinga2) Aku: Ok dah Zaid sambung Zaid: Miss, sye xde soklan miss Aku: ape nak jadi ni.. Farah sambung Farah: menggeleng2 Aku: xde soklan gak.. ape nak jadi ni.. cmne nak wat tutorial klau xde soklan.. sape xde soklan lepas ni kuar class Lantas Izayu angkat tangan trus bngun (sbb die mst tahu lepas ni aku nak panggil die) Izayu: Miss, kitorang bawak soklan chapter lain miss... kitorang g photostate jap eh.. Aku: (Dalam hati) takut gak korang ngan aku.. Sambil tersenyum-senyum Aku: g la.. so break 5 minit..

Tuesday, August 31, 2010

Tuesday, August 24, 2010

Iklan Merdeka PETRONAS 2010 | Selangor2u.Com

Saya kenal sayang saya (^_^)


Very cute song

Liriknya

Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu


“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya”

Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua


Insha Allah ~ Maher Zain

Insha Allah by Maher Zain Everytime you feel like you cannot go on You feel so lost That your so alone All you is see is night And darkness all around You feel so helpless You can’t see which way to go Don’t despair and never loose hope Cause Allah is always by your side Insha Allah x3 Insya Allah you’ll find your way Everytime you commit one more mistake You feel you can’t repent And that its way too late Your’re so confused, wrong decisions you have made Haunt your mind and your heart is full of shame Don’t despair and never loose hope Cause Allah is always by your side Insha Allah x3 Insya Allah you’ll find your way Insha Allah x3 Insya Allah you’ll find your way Turn to Allah He’s never far away Put your trust in Him Raise your hands and pray OOO Ya Allah Guide my steps don’t let me go astray You’re the only one that showed me the way, Showed me the way x2 Insha Allah x3 Insya Allah we’ll find the way

Friday, August 20, 2010

SubhanaAllah..

SubhanaAllah.. Petahnya budak ini bercakap.. Semoga menjadi muslimah yang solehah ya

Yang Tidak Bisa Diucapkan Oleh Ayah..

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH? Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu? Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian? Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka.... Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya. Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi. Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu.. Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu... Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu? Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu? Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya" Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah. Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa. Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan... Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum? Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti. Dan akhirnya.... Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah" Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal.. Ana mendapatkan notes ini dari seorang sahabat, dan mungkin ada baiknya jika ana berkongsinya kepada sahabat-sahabat ana yang lain.Yup, banyak hal yang mungkin tidak bisa dikatakan Ayah / Bapak / Papi kita...tapi setidaknya kini kita mengerti apa yang tersembunyi dibalik hatinya. wallahu a'alam.

Monday, August 9, 2010

Salam Ramadhan..

Ku mengharapkan Ramadhan Kali ini penuh makna Agar dapat kulalui Dengan sempurna Selangkah demi selangkah Setahun sudah pun berlalu Masa yang pantas berlalu Hingga tak terasa ku berada Di bulan Ramadhan semula Puasa satu amalan Sebagaimana yang diperintahNya Moga dapat ku lenturkan Nafsu yang selalu membelenggu diri Tiada henti-henti Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja Tuhan pimpinlah daku yang lemah Mengharungi segalanya dengan sabar Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan Ku merayu pada Tuhan diterima amalan Selangkah demi selangkah... Dengan rahmatMu oh Tuhanku... Ku tempuh jua ~ Harapan Ramadhan dari Raihan ~ Salam Ramadhan buat semua. Andai benar ini Ramadhan ku yang terakhir, MAAFKAN SEMUA KESALAHAN KU SELAMA INI.

Saturday, August 7, 2010

My first EPISODE!!!... :) - Part 2

Gambar2 di sekitar majlis pertunangan.. :)

My first EPISODE!!!... :)

24.07.2010 merupakan satu detik permulaan dalam hidup ini bila status ini bertukar menjadi tunangan orang. Memang betul kata orang banyak liku-liku percubaan dan rintangan dalam pra-menyatukan dua hati. Alhamdulillah percubaan pertama telah selamat ditempuh pada tarikh ini dan perbincangan bermula pada jam kira2 10.30am dan berakhir pada pukul 11.00am. Banyak yang perlu dibincangkan oleh dua keluarga besar dalam proses untuk menyatukan 2 orang anak muda yang mempunyai keinginan untuk hidup bersama. Alhamdulillah sekali lagi percubaan pertama telah perjaya. Semoga kami terus kekal bersama memenuhi hasrat ini dan selama-lamanya mempunyai keinginan yang sama sehingga ke akhir hayat. Amin Ya Rabbalalamin. Terima Kasih diucapkn buat semua saudara-mara yang memenatkan diri pada majlis ini, yang datang dari jauh2 untuk memeriahkan majlis.. Terima Kasih juga buat Rakan2 yang sanggup naik dari KL untuk ke majlis ini... Love u all so much, Fara, Hassan, Faiena, Nyssa, Zaza, Fariz dan juga Laila dan Najib terima kasih sebab datang awal.. Dan juga untuk Jiran2 yang datang untuk memeriahkan majlis.. Tidak lupa juga jutaan terima kasih untuk pensponsor2 hantaran2 yang banyaknye.. 19 dulang semuanya.. Alhamdulillah murah rezeki si tunagku, Anuar. Terima Kasih Daun Keladi Lain kali kasi lagi.. Hehehehe.. Love u all.. Akhir Sekali terima kasih istimewa untuk keluarga dari Tangkak dan tetamu istimewa dari Norway yang datang menjadi sebab utama untuk majlis ini... Dan tatapi la sebahagian gambar daripada majlis tersebut: Dari kami, Nadia dan Anuar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...