Tuesday, January 18, 2011

D.E.C.E.M.B.E.R


Ku tahu ku tahu dah lame ku tak hupdate blog ku.. kesian ia di pinggirkan.. x update x bermakne ku x browse oke.. Huhuhu.. ku bukak jugak blog ini cuma x update je.. :P.. Ku mmg ada banyak symptom M di Januari ini..

Sebab menyumbang kepada symptom ni:
  1. Setelah berkerja keras dan bertungkus-lumus untuk kenduri adik Nov lepas ku rasa penat (leh terima x.. Owh Nov eh)
  2. 2 minggu selepas kenduri di Selama ku bertungkus lumus membawa diri & kereta ke reception adik di Terengganu pula ( so, leh terima x)
  3. Ku berjalan x hinggat sehingga penat2 ( Leh terima x.. :D)
  4. Ade raye Christmas (kene mengena x).. Tapi choppy tunang time Chrismast ni (so ade kene-mengena kan)
  5. Ade tahun baru ( tu dah end December kan)
  6. Ku angkut barang dari umah lame (Leh terima kan!!!!)
  7. KU MEMANG MALAS BULAN LEPAS... sooo puas hati....
Huhuhuhuu.... Sorry sorry...  Now, ku dah sedar sket ku update la ape patut eh...

December 2010 adalah bulan yang boleh kate aku ade kat Melaka ni time ofis je. Almost every weekends aku takde kat Melaka... semua pun bukan sebab ku suka berjalan.. no no no no sebab undangan kawin kawan2 oke hehehehe. But the most important thing its my sister Najwa & Mie's big day... Penat memang penat but it worth it dan hari yang paling gembira buat family aku as dah lame takde kenduri besar macam ni em roghly figure about 10 years. Last kenduri besar macam ni kenduri Kak Honey. And after that ada kenduri kecik2 ni. Its a wonderful get-together day as ramai saudara-mara yang bersusah-payah menghadirkan diri. Bagi saudara terdekat ramai yang balik awal2 nak tolong and meramaikan. Very appreciate that. For mama's side most of them is from Northern Malaysia and mostly  from Kedah, Penang or Perak it is easier for them to attend as our house is located at Northern Perak as well but you know its November and 2nd week of school holiday a lots of reception that they need to attend. Jadi once they came to our house its their effort to fulfill the invitation walaupun ada yang terkejar2, terpaksa datang awal sangat or lewat petang sebab banyak jemputan, ada yang saudara-mara for the other side pun ada kenduri jugak. But for Abah's side, its above our expectation that a lots of them managed for be there with us on that day. Family abah boleh dikatakan hampir semua datang dari arah Selatan Malaysia mostly they were from KL, Negeri Sembilan & Johore. So they managed to put a side their other plan and come to my Adik's reception. Its wonderful. Ada yang sewa homestay, booked hotel awal2 & datang balik hari semata2 nak penuhi jemputan Abah. Ada sorang sepupu abah tu sampai dalam pukul 4 petang sebab dia habis keje kul 12. Lepas keje die trus gerak dari rumah dia kat KL ke Selama. Tanpa kata, ku tahu Abah sangat2 happy berkumpul dengan saudara-maranya hari tu. I can see from his eyes. Being far away form home land where he have been brought to this world, learn how to deal with life, playing and relative for Abah its not so easy when it's come to an event like this. But Alhamdulillah Abah is still in their heart and mind. Terima kasih atas kehadiran dan ingatan. So guys, enough talking happy picture for happy moment with wonderful people.
Ha tu baru cerita sebelah pihak.. Bila ada kenduri ni the best part was the groom's reception when you are the bride side.. ape yang best?.. Jalan-jalan la.. Its quite a time that my family that used to go holiday somewhere else didnt have it that much.. ye la sume dah besar-besar.. tinggal rumah sket nanti abah kate piru abah sape nak jage.. ayam hutan abah sape nak tengok.. ayam selasih abah sape nak bagi makan.. Huhuhuhu.. SO Kami x lepaskan peluang untuk berjalan2, bergambar2 (kami kan CAMWHORE), bershopping2 & berpenat-penatan. So we went to the groom's reception at Terengganu on 11.12.2011

Pada hari jumaat, aku g konvoi dengan Paklong Mail, Paknjang, Kak Honey & Apak Razak. Sampai Kuala Terengganu dalam pukul 4.00 petang pastu di jamu dengan keropok lekor. Mama, Paktam & Acu dari Selama pulak sampai dalam pukul 5 lebih.. sampai lak tempat tinggal yang di sediakan tu dekat dengan sawah bendang ape lagi bergambar la semuanya. Malam tu kami dijamu pulak dengan Nasi dagang yang sedap sangat.
Keesokkan harinya, kami ke Bukit Payung rumah pengantin lelaki. As for 1st attempt to a Terengganu's wedding not so much different compared to ours. The difference is maybe dari segi jemputan. Kalau di Terengganu ni Pihak Pengantin perempuan yang datang dulu barula tetamu datang. So time kami sampai tu memang tak ramai la orang so kami apa lagi sangat amanlah makan2, posing2 n sembang2.. Its quite a feeling when we want to leave Adik to the new family and hoping that she will cope well with the new environment. Sedih gak bile balik tu tinggalkan adik kat sane. Biase la family ratu air mate kan.. bergenang la mate2 sume.
Selepas kenduri apa lagi sambung bergambar dengan berbaju kurung di sawah bendang belakang umah and ITS SHOPPING TIME.. So kami ke Pasar Payang. Unfortunately ku selsema yang serius nye sampai takder mood untuk bershopping so jalan2 je xde ape pun yang nak beli. Lepas tu kitorng ke Pantai Batu Buruk.. ape la berposing la CAMWHORE!!! walaupun hidungku demam tapi posing tetap posing oke... Balik umah dah penat ku tdo awal selepas telan ubat selsema n panadol. Esoknya kami repeat balik ke Pasar Payang sbb besala klau x repeat balik ke tempat yang sama 2 or 3 kali baru puas kan.. So ku dah x berape demam jadi ko sambar satu songket untuk EnTunang untuk majlis nikah kami. InsyaAllah. Dan lepas tu kami ke Dungun. Abah ada sewa homestay lain yang dekat dengan Dungun. Tak semua sedara dapat ikut just our family, Paklong, Anjang n Acu je yang dapat ikut. But Paklong n Anjang didnot stay over cume our family n Acu je yang stay dekat homestay tu that night. Disebabkan musim yang tidak sesuai untuk kami bermandi-manda di laut jadi kami main ombak je.. Ombak yang kuat so xde la frust sgt x dpt main laut.. Huhuhuhu...
Selesai kami bermain-main ombak kami pun pulang homestay n berehat. Another activity that we didn't do very often is seeing sunrise. Wah!.. terkejut kan everybody woke up 6.00am on Monday 13.12.2011(confirm x subuh gajah) to get ready and went to the beach to see the sun rise. Huhuhuhu.. Orang yang x penah ke laut pagi2 buta ape lagi bak kate abah JOBO!!!.. jakun la kejap.. tgk je kat laut tu takut2 terlepas nak tengok matahari terbit. That was an exquisite experience that you can hardly get in city. Tambahan pulak ade scene bot kecik yang nak gi memancing  i bet and menempoh ombak besar.. Hehehe.. It was really fun. After that, we packed our stuff for our journey back to Melaka for me and to Selama for Abah & Mama on 12pm. Singgah ke kemaman and had otak2, kepok lekor & sata. It was the best sata i ever had.. Recommended!. If you were from Kuantan its before masjid geliga. nampak Esso and its somewhere near there. If you are from Dungun, it was after masjid geliga and on you left side nampak esso then you need to turn left and make some small u-turn and go straight. The shop call WARUNG OTAK-OTAK CHE WAN. After that we continue our journey and head back to our destination after a quick goodbye stop at Temerloh as Abah is going to pay a visit to his old friend that having eyes operation at Temerloh. Ok talk about this friend of Abah, he had eyes operation exactly one week after he had attended our Adik's wedding with his family. So Abah kate mesti die tengah sakit by that time he attended our ceremony. Because he wanted to meet Abah and attend the wedding he managed to get himself appear on our ceremony. We really touched and appreciate that. Thank you Uncle (actually Abah told me his name but i totally forgot, Sorry Uncle)..And finally i arrived Malaka about 7.00pm and Abah & Mama arrived Selama around 12.00am. Of course we really tired but we really had fun. :)..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 So penat kan.. That was sorry early December...
 Actually belum habis lagi cite bulan December ku ini. I told u it was very tiring month.

 So the next activity is Choppy's engagement on Christmas day. Tahniah Choppy!!!!  ... Its was a trip with my 4 beloved friends Fara, Hassan, Zaza n Intan. and we had a bbq session after that. It was fun and the things that make it more interesting was the appearance of my cousins, Dekna who studied flying courses at Senai with her friends. We have a lot of chit-chat, good food and wonderful night.

Soooo... Penat kannnnnnn
Lame tau ku nak amik mood siapkan entry ni.. Hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...