Friday, November 4, 2011

Hadith #6 Jangan Salah Asuhan

Hadith :
Dari Abdullah bin ‘Amr bin ‘Ash, katanya: “Bahawa Rasulullah s.a.w. berkata: “Dari pada dosa-dosa yang berat; seseorang memaki ibu bapanya.” Bertanya orang yang hadir kepada beliau; Ya Rasulullah s.a.w. adakah orang yang memaki ibu bapanya? Jawab beliau: Ya, dia memaki-maki bapa orang lain, orang itu memaki bapanya pula, dan dia memaki ibu orang lain, orang itu memaki ibunya pula.”



(Muslim)


Huraian
Elemen akhlak dan pekerti mulia tetap diberi perhatian dalam Islam. Keluhuran peribadi seperti bersopan-santun, berbudi bahasa dan suka membantu perlu dipraktikkan sentiasa. Dalam hal ini sememangnya keluarga memainkan peranan yang besar dalam mendidik, membimbing dan mencorakkan keperibadian seseorang individu semenjak dilahirkan. Ia mampu mempengaruhi persekitaran dan mewujudkan suasana aman tanpa sebarang pergaduhan. Hadis di atas mempamerkan betapa dari aspek budi bahasa mencerminkan budi pekerti seseorang. Mencaci maki, menyumpah seranah dan yang seumpama dengannya tidak membawa kebaikan kepada sesiapapun malah ia memalukan sesiapa yang menuturkan, begitu juga ia akan memalukan ibu bapa yang berkenaan. Justeru dalam membentuk masyarakat yang baik dan beradab semuanya bermula daripada didikan akhlak yang betul. Salah asuhan menjadikan masyarakat kacau bilau dan di antara satu sama lain tidak terjalin persefahaman dan kasih sayang.


Sumber http://ii.islam.gov.my


Miss them.. :(
     



See you soon blogger,

Thursday, November 3, 2011

You are so Dear........


Lagu ni pernah jadi ringtone saya satu ketika dulu.
Penyanyi nya sangat comel.

Amy Castle - The Original Cuppycake Video

You're my Honeybunch, Sugarplum Pumpy-umpy-umpkin, You're my Sweetie Pie 
You're my Cuppycake, Gumdrop Snoogums-Boogums, You're the Apple of my Eye 
And I love you so and I want you to know That I'll always be right here 
And I love to sing sweet songs to you 
Because you are so dear

Dan ini ketika beliau berumur 18 tahun

Sumber : http://cl.ly/2o2z2W201p1M2c0t2D24.


See you soon blogger,

Wednesday, November 2, 2011

Saya sakit.. uhuk uhuk uhuk

Akak batuk muka macam ini ke?... Huhuhuhu

"Puan,saya ingin meminta maaf kerana tidak dpt hadir ke class pada pkol 10-11 pagi tadi kerana saya mengalami sakit batuk kering dari mlm semalam smpai tak boleh tido dgn tenang..kalau ade kerja tutorial harap puan boleh bagitau,saya akan cube siapkan nye sebaik mungkin..minta maaf,terima kasih.."

Aduhai adik...... 
Saya batuk-batuk dah sampai 2 minggu saya masuk jugak kelas.. 
Saya ulang gi klinik 2 kali saya masuk jugak kelas...
2 minggu saya memang tak tido lena saya masuk jugak kelas.. 
Saya batuk sampai tonsil saya bengkak + kena infection saya masuk jugak kelas. 


Jadi adik, 
jangan bagi alasan. 
Bile tak datang jangan menunding jari 
salahkan batuk salahkan tido. 
Saya marah?.. 
Tak.. 
Adik bukan budak kecik lagi untuk dimarah. 
Bukan adik tak boleh fikir adik dah besar. 
Jadi
Apa-apa jadi nanti tanggung la sendiri ye.
Jawapan saya untuk adik

"Sila jaga kesihatan dan sila hantar sijil cuti sakit"



See you soon blogger,

Monday, October 24, 2011

Love Her!

Mode: RIndu SA




"Love her …when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.
...
Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her…when her cooking is bad. She tries.

Love her…when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.

Love her…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.

Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.

Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. Love her…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay

Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her…when she argues. She only wants to make things right for both

Love her…she is yours. You don't need any other special reason!!!!

******
************













***************
***************


The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

• Treat the women well.

• The best of you are those who are the best in the treatment of their wives."



via http://wannurazah.blogspot.com/



See you soon blogger,

Wednesday, October 19, 2011

#8 Wordless Wednesday

Sedia menerima tempahan untuk serbuk cheesy nih ye.. Wedges beli sendiri



See you soon blogger,

Tuesday, October 18, 2011

Jauh di mata dekat di hati.

Hari tibe-tibe mood datang nak post.
Bukan ada cerita best tapi rasa nak menulis je.
Oktober ni memang takde post langsung.
Actually takde mood + busy sikit.
Lepas students exam hari tu memang busy marking paper.
Selalu dapat 10 hari untuk marking but this trimester dapat 7 hari je.
Kelam kabut jadinya. Boleh je sebenarnya tapi dah terbiasa dengan 10 hari bila kene cut down tu agak kucar-kacir jugak lah. Ends up stay back ramai2 kat ofis (walaupun masing2 dalam bilik) untuk marking je.. Dalam 2 malam jugak kene stayback. First time pulak students this trimester mencecah 200 selalu seratus lebih je. And Alhamdulillah dapat jugak siap. Bukan boleh main2 dengan nasib students nih. Nasib baik ler PJJ dengan SA boleh la stay back sampai malam. Hehehe

Lepas marking hari tu ada satu weekend gi la pusing KL dengan SA. Kesian ngan die raya hari tuh tak jejak KL langsung. tak gi raya rumah sape2 pun. SA balik jumaat malam. Then next day pagi2 kene jaga exam di Melaka. Invigilation habis pukul 11.00 pagi then terus ke Tampin, kenduri kahwin kawan SA, Lepas ke Tampin singgah di Kajang SA ni ngidam sate kajang lak. (Em nak kate aku ngandung belum ada rezeki lagi). Lepas order ni ade la hamba Allah ni belanja kami satay ayam (Alhamdulillah rezeki), jadi banyak la pulak. Jadi kami bungkus dan cadang bawa ke rumah Kak Hani.Sebelum ke rumah Kak Hani singgah open house di rumah Nisa dulu. Dapat jugakla SA merasa open house raya di kala raya dah habis.. Hahahaha. Jadi pukul 6 sampai le rumah Kak Hani. memang kenyang betul tapi bila sampai rumah Kak Hani masak pulak gulai kawah ish makan lagi.. Sedapp ooo.. Rugi rase nye tak makan. Tapi lepas tuh memang kenyang tak hingat la. Sembang2 ngan Kak Hani usik2 Danish yang dah semakin besar tuh ( rindu danish la) kami pun beredar dari rumah Kak Hani kami ke rumah anjang pulak. Nak tengok rumah baru anjang renovate. SubhanAllah, cantik sungguh rumah anjang jadinya. Lain rasenye bila masuk. Tu la rumah kami berhimpun dulu kala abah n mama kat Penang. Duduk sembang2 ngan anjang, anis, angah, sera n abang Mus. Time nih Zharif mai bawak satay lagi tapi memang tak larat makan dah. SA dah tertido kat umah anjang tuh. Sembang punya sembang dah pukui 11 lebih malam, SA bangun tido (sejam lebih gak la die terlena) terus gerak ke Wangsa Maju jumpe Fara, Hassan n Mota jap pekena teh tarik then terus ke rumah Najwa di Kota Damansara. Penat kan perjalanan kami dalam satu hari. Esok tu pagi2 lagi dah balik ke Tangkak sebab SA kene balik ke Singapore petang tu.

Sebab tu kadang-kadang kesian nak ajak die berjalan sebab tahu dia akan penat travel. Nak-nak pulak kalau die kene keje hari Sabtu & balik jugak ke Melaka hari sabtu tu then hari ahad nak kene balik Singapore balik. Jadi lebih rela duduk je di Melaka. Bila badan penat mood pun tak berapa baik kan. Benda remeh pun boleh jadi berbalah. Itu kalau badan penat la. Bila dah PJJ ni memang banyak benda yang dulunya kita selalu buat kita dah tak dapat nak buat selalu. Tak boleh nak gi jalan-jalan selalu. Tak boleh gi mana2 main redah je sorang2. Bila dah bersuami takkan nak gi jalan-jalan tanpa suami. Ramai jugak yang tanye "tak boleh ke?". Boleh ke tak rasenye its depend on individual. Tapi bagi saya, bila dah dapat izin pun memang ada lainnye gi travel sorang2 sekarang ni. Kalau gi jumpe orang sekarang ni pun if ade orang tanye "Suami mane?" pun ade rase sayunya jugak. Kalau setakat dalam Melaka ni tak ada rasa sangat. Saya percaya kata-kata dari orang ramai itu adalah doa. Buat apa nak cari topik untuk bahan cerita orang lain yang akan jugak menjejaskan kita selagi kita boleh elakkan. Bagi saya jugak tak ada salah nya kalau duduk saja di rumah bila SA tak balik Melaka. Bosan memang la tersangat tapi kalau kita rasa bosan maka bosan la dia. Cuba kita duduk tengok tv, masak (jangan tak caya?), mengaji, kemas rumah (ye ke?) layan dvd or online ke jadi tak bosan la kan. Bosan itu hanya lah satu alasan yang kita sendiri cari dan cipta. Tambah-tambah pulak untuk yang baru kawin macam saya ni yang tengah menyesuaikan diri dengan kehidupan selepas bergelar suami isteri kadang2 masa untuk bersendirian amat di perlukan. Kalau nak kate bosan suami ada di sebelah pun kita akan bosan jugak. Jadi cuba jangan rasa just go with the flow. It's just my 2 cents.

Bila dah kahwin jugak timbullah satu lagi ayat tanya dari orang ramai "Dah ngandung ke?", yang jawapan saya hanya senyuman dan "Belum ada rezeki". Saya percaya Allah tahu apa yang terbaik untuk kami berdua. Tapi ada jugak soalan2 nakal "You buat family planning ke?" or paling teruk "You tak nak baby ke?". Sesiapa yang waras dan dah kahwin mesti akan ada keinginan mempunyai anak. Siapa tak nak kan. Orang yang taknak tu yang dok dera, buang merata-rata or campak anak diorang. Seriusly memang zalim. Tapi sebagai manusia yang waras saya pun ada keinginan mempunyai anak. Lagi pun kami ni baru je 4 bulan berkahwin memang tak logik sangat la buat yang bertanya kami ni taknak anak ke. Tapi tak salah dia jugak sebab zaman sekarang ni macam2 peel manusia pun ada. But for me, maybe it is not the time yet. Mungkin Allah ada perancangan yang lebih besar untuk kami. Dapat twin ke nanti.. hahahaha ( Berangan kan, darah twin pun takde). Ada jugak seorang doktor pernah menasihati saya secara tiba-tiba "jangan risau kalau you tak mengandung sebab you and suami duduk jauh tapi kalau dapat itu rezeki". Dan memang saya percaya pada ketentuan Allah. Mungkin pada waktu ini belum lagi tiba masa yang sesuai untuk saya mengandung atau kami mempunyai anak tapi KEINGINAN itu memang tetap ada. Frust bila 1st day of my monthly due memang ada, frust bila check pregnancy test tuh satu line aje tapi kita masih ada masa untuk berusaha, berusaha, berusaha, doa, doa, doa dan bertawakal kan. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan kita. Alhamdulillah SA dan saya sangat2 bersyukur dengan sokongan ahli keluarga yang disayangi dan dirindui serta rakan-rakan semua. Semoga sokongan, nasihat dan tunjuk ajar dari semua tak penah lekang dan serik untuk kami. Doa kami sentiasa untuk kalian dan jangan jemu untuk doa kan kami.

Depan umah Nisa time open house hari tu.
Mode: Lama tak amik gambaq berdua ngan SA lagu nih


p/s: Bila dah lama tak post macam ini la gayanya. (*_^)


See you soon blogger,

Wednesday, September 28, 2011

#7 Wordless Wednesday

Good Luck Management Accounting 1 students and ALL MMU's students.









See you soon blogger,

Wednesday, September 14, 2011

#6 Wordless Wednesday

Satu-satunya gambar kami berdua di hari raya ini.



See you soon blogger,

Mr Google Cool..

 
1) Go to Google,and type 'Google Gravity'.

2) Click on the 1st result that appears i.e. Google Gravity

3) Wait 2 seconds. Something cool will happen!

4) Play with it for a while.

5) Then write any word in the Google search bar and press Enter.

6) Wait and see. Something even cooler will happen. Awesome!!


See you soon blogger,

Wednesday, August 24, 2011

#5 Wordless Wednesday




Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-24
"Ya Allah, aku bermohon kepada Mu perkara yang mendatangkan keredaan Mu. Aku berlindung dengan Mu daripada perkara yang mendatangkan kemarahan Mu dan aku bermohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu, wahai pemberi kepada yang meminta."



See you soon blogger,

Tuesday, August 23, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-23


"Ya Allah bersihkan aku daripada segala dosa dan jauhkan diri ku daripada keaiban serta tanamkan ketakwaan dalam hati ku, wahai pengampun kesalahan orang yang berdosa."


See you soon blogger,

Monday, August 22, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-22


"Ya Allah, bukakan bagi ku pintu kelebihan dan turunkan bagi ku keberkatan mu. Berilah kepada ku untuk melakukan sesuatu yang mendatangkan keredaan Mu dan tempatkan aku dalam syurga Mu yang luas, wahai penjawab doa orang dalam kesempitan."



See you soon blogger,

Sunday, August 21, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-21


"Ya Allah, berilah aku petunjuk untuk mendapat keredaan Mu. Janganlah engkau biarkan syaitan menguasai diri ku. Jadikan syurga tempat tinggal dan berehat bagi ku, wahai pelaksana keperluan orang meminta."
Amin Yarabalamin


See you soon blogger,

Saturday, August 20, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-20


"Ya Allah, penuhkan bahagian ku dengan keberkatan dan mudahkan bagi ku menuju ke arah kebaikan. Jangan kau jauhkan aku daripada ketenteraman kebaikan, wahai pemberi petunjuk kepada kebenaran."



See you soon blogger,

Friday, August 19, 2011

Hadith #5. Menjaga Kerukunan Hidup Bermasyarakat


Hadith :
Dari Abi Hurairah r.a katanya : “Telah bersabda Rasulullah SAW : “ Janganlah kamu saling dengki mendengki, janganlah kamu saling tipu menipu, janganlah kamu saling belakang membelakangi dan janganlah kamu menjual di atas jualan setengah daripada kamu dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. Orang Islam adalah saudara kepada orang Islam yang lain, tidak boleh ia menganiayai dan tidak boleh membiarkannya (dalam kehinaan) serta tidak boleh mendustai dan tidak boleh menghinanya. Taqwa itu di sini (Nabi berkata sambil menunjukkan ke arah dadanya tiga kali) Sudah cukup banyak kejahatan seseorang itu bahawa ia merendahkan saudara seIslamnya. Sekalian orang Islam atas orang Islam yang lain adalah haram darahnya, hartanya dan kehormatannya.
 Riwayat Muslim

Huraian
Mengharungi kehidupan pada zaman serba moden ini memperlihatkan kepada kita akan struktur hidup bermasyarakat Islam hari ini menjadi semakin terlalu individualistik. Sesungguhnya sebagai agama “keamanan’, Islam sangat menuntut umatnya supaya menghormati sesama manusia. Antara perkara yang harus diberikan perhatian ialah seperti menjaga keselamatan nyawa daripada berlaku pembunuhan sesama sendiri, menjaga maruah di dalam masyarakat daripada segala fitnah, tuduh-menuduh dan hasad dengki, menjaga keselamatan harta benda dan sebagainya daripada kecurian, rompakan pencerobohan dan lain-lain.

Sebagai seorang Muslim kita mestilah menghormati maruah individu Muslim yang lain kerana setiap individu mempunyai hak dan tanggungjawab, seperti hak untuk dihormati oleh orang lain dan tanggungjawab untuk menghormati orang lain. Antara sebab mengapa puak Yahudi suka melakukan kezaliman terhadap umat Islam adalah dek kerana sikap tidak ambil peduli yang berlaku antara sesama umat Islam hari ini. Justeru musuh Islam berani bertindak sesuka hati menindas rakyat Palestin serta merampas tanah mereka sedangkan Israel pada hakikatnya dikelilingi negara Arab yang jumlah rakyatnya jauh lebih ramai daripada mereka. Namun malangnya mereka hanya mampu melihat kezaliman rejim Zionis ini tanpa mampu untuk berbuat apa-apa.

Sebetulnya umat Islam harus hidup sepertimana yang disebut dalam pepatah Melayu “cubit paha kiri, paha kanan terasa sakitnya”. Dengan perkataan lain, jika kita inginkan segala kebaikan untuk diri kita, maka kita juga ingin umat Islam lain juga menikmati kebaikan itu.


Sumber  http://ii.islam.gov.my

Doa di hari ke-19 di bulan Ramadhan
"Ya Allah, penuhkan bahagian ku dengan keberkatan dan mudahkan bagi ku menuju ke arah kebaikan. Jangan kau jauhkan aku daripada ketenteraman kebaikan, wahai pemberi petunjuk kepada kebenaran."

My Destiny


See you soon blogger,

Thursday, August 18, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-18

"Ya Allah, sedarkan aku untuk mencari keberkatan. Terangkan hati ku secerah cahaya dan bimbinglah aku serta anggota ku untuk mengikuti segala ajaran Mu, dengan cahaya Mu wahai penerang hati orang yang bijak."
p/s: Ade orang kate muke  kite sma.. ye ke?..



See you soon blogger,

Wednesday, August 17, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-17



"Ya Allah, tunjukkan bagi ku amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita ku, wahai Tuhan yang Maha Mengetahui segala keperluan tanpa ungkapan permohonan. Wahai yang Maha Mengetahui segala yang ada dalam hati sekalian makhluk. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarga baginda yang suci."




See you soon blogger,

Tuesday, August 16, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-16

 Raya 2006

"Ya Allah, berilah kemampuan kepada ku untuk menjalani kehidupan seperti mana kehidupan orang baik. Jauhkan bagi ku kehidupan orang yang melakukan kejahatan. Lindungilah aku dengan rahmat Mu hingga ke alam akhirat, demi ketuhanan Mu wahai Tuhan sekalian alam."


See you soon blogger,

Monday, August 15, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-15


"Ya Allah limpahkan rezeki kepada ku berupa ketaatan orang yang khusyuk. Lapangkan dada ku dengan taubat orang yang menyesal, dengan keamanan Mu wahai keamanan orang yang takut."


See you soon blogger,

Sunday, August 14, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-14


"Ya Allah, jangan aku dihukum disebabkan kekeliruan yang ku lakukan. Ampunkan aku daripada kesalahan dan kebodohan. Janganlah kau jadikan diri ku sasaran bala dan malapetaka, dengan kemuliaan Mu wahai kemuliaan kaum Muslimin."
Amin Yarabalalamin.


See you soon blogger,

Saturday, August 13, 2011

Doa di bulan Ramadhan Hari Ke-13


"Ya Allah, bersihkan diri ku daripada kekotoran dan kehinaan. Berilah kesabaran kepada ku untuk menerima segala ketentuan. Berilah kemampuan kepada ku untuk bertakwa dan bergaul dengan orang baik, dengan bantuan Mu wahai pengharap orang yang miskin."
Amin Yarabalalamin


See you soon blogger,

Friday, August 12, 2011

Hadith #4. Sempurnakan Hari Dengan Keberkatan

Hadith :

Nabi s.a.w bersabda: "Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan….menyerulah Malaikat, katanya: "Wahai orang yang mencari dan berkehendakkan kebaikan: Tampillah mengerjakannya, dan wahai orang yang merasa mahukan kejahatan; berhentilah dari meneruskannya; dan (ketahuilah) Allah banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka daripada memasukinya."Seruan dan keampunan yang demikian, ada pada tiap-tiap malam (dalam bulan yang tersebut)."

  
Huraian
Pengajaran hadith:
i) Bulan Ramadhan adalah bulan yang paling mulia dan diberkati oleh Allah S.W.T.
Ii) Tiap-tiap amal kebajikan yang dikerjakan padanya akan diberikan ganjaran pahala yang berlipat ganda berbanding pada bulan-bulan yang lain.
Iii) Umat Islam diseru agar tidak mensia-siakan keberkatan di bulan ini ,malah sewajarnya merebut peluang yang ada dengan menambahkan lagi ibadat dan amal kebajikan.
iv) Bersempena dengan kemuliaan bulan ini juga umat Islam ditegah daripada mendekati perkara yang dilarang dan mungkar kerana pada bulan ini rahmat dan kasih sayang Allah amat luas sehingga orang-orang yang telah dijanjikan neraka sekalipun akan dibebaskan oleh Allah dengan berkat kebaikan yang dilakukannya.


Sumber  http://ii.islam.gov.my


Doa di hari ke-12 di bulan Ramadhan
"Ya Allah, hiasilah diri ku dengan penutup dan kesucian. Tutuplah diri ku dengan pakaian kesederhanaan dan kerelaan. Tempatkan aku di jalan keadilan dan keikhlasan. Amankan diri ku daripada setiap perkara yang aku takut, dengan penjagaan Mu, wahai penjaga orang yang takut."


See you soon blogger,

Thursday, August 11, 2011

Didiklah anakmu bersolat

Terjumpa nota dari Wardina Safiyyah
Cara beliau mendidik anak untuk bersolat.
Mungkin dapat jadi pedoman buat kita.
Wallahualam.

*************************************************************************************

Dear Mama, Ummi, Mummy, Mom, Mak,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:-kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....



*************************************************************************************
Doa di hari ke-11 di Bulan Ramadhan

"Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahai Tuhan yang menolong orang memerlukan pertolongan."


See you soon blogger,

Wednesday, August 10, 2011

#4 Wordless Wednesday

Once upon a time.










Doa di hari ke-10 di bulan Ramadhan
"Ya Allah, jadikan aku di antara orang bertawakal kepada Mu dan jadikan aku di kalangan orang yang menang di sisi Mu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan ihsan Mu wahai tempat tuju orang yang memohon."


See you soon blogger,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...