Thursday, November 18, 2010

Berkorban apa saja....

Huhuhuhu...
suspen je kan title atas tuh...
Saje je wat title cam tuh sempena raya korban nih..
Letak satu lagu la sempena tajuk ni



Bile musim raya mesti ramai balik kampung.. bile balik kampung mesti jalan jem.. Bile jalan jem mesti ade xcident.. mesti ke?... sampai bile la xde xcident kan... for me, its faith.. bukan maknenye memang mesti ade xcident.. setiap hari mesti ade kematian di dalam dunia ni.. kematian banyaknye dari kemalangan.. sakit pun kemalangan jugak kemalangan jiwa.. bagi aku.. aku x kisah bagi korang ape... so bile raya since di setiap2 jalan raya ramai je orang jadi kemalangan tu banyak nye kite dengar.. hari-hari lain actually ade jugak cume x la seteruk or sehangat musim perayaan.. ajal maut di tangan yang-Esa Allah kan..

Walaubagaimanapun, aku nak share la satu kisah di musim Hari Raya Haji ni..

TANJONG MALIM 17 Nov. - Sambutan Hari Raya Aidiladha kali ini sudah pasti menyedihkan buat dua beradik apabila mereka kehilangan empat ahli keluarga sekali gus termasuk ibu dan bapa dalam tragedi kemalangan di Kilometer 377.6 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Slim River, awal hari ini.

Kemalangan berlaku apabila kereta dinaiki enam sekeluarga itu tiba- tiba dirempuh sebuah treler dari belakang yang gagal berhenti ketika kereta mereka dan kenderaan lain bergerak perlahan ke susur keluar Slim River.

Mangsa yang terbunuh ialah pemandu kereta, Shaiful Fadzilah Shahar, 36, isterinya Siti Suzana Mohd. Nor, 33, dan dua anak kembar pasangan itu, Fitri dan Fikri, berusia enam tahun.

Shaiful Fadzilah, Siti Suzana dan Fitri meninggal dunia dalam kejadian pukul 2 pagi itu akibat cedera parah di kepala manakala Fikri meninggal di Hospital Slim River (HSR).

Dua lagi anak pasangan itu yang mengalami kecederaan ialah Fatihah, 4, yang sedang dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) dan Firdaus, 8, di HSR.

Timbalan Ketua Polis daerah, Deputi Supritendan Anuar Osman berkata, ketika kejadian, kesemua mangsa yang menaiki kereta Proton Iswara dalam perjalanan pulang dari Seremban untuk berhari raya di Lenggong.

Katanya, bagaimanapun semasa melalui jalan itu, kereta tersebut dirempuh treler dari belakang ketika hujan.

"Rempuhan itu menyebabkan kereta Shaiful Fadzilah merempuh sebuah lori di hadapannya. Treler itu turut merempuh sebuah teksi tetapi pemandunya hanya cedera ringan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Anuar berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Slim River dipanggil untuk mengeluarkan mangsa-mangsa dalam kereta yang remuk itu.

Menurut beliau, siasatan polis percaya treler itu dipandu laju dan gagal berhenti ketika kenderaan lain bergerak perlahan ke susur keluar Slim River.

Pemandu treler terlibat yang cedera ringan dirawat di Hospital Slim River.

"Polis sedang mengambil sampel darah pemandu itu untuk pemeriksaan lanjut," katanya.



Sumber: Utusan Malaysia

Takziah pada keluarga mangsa.. Buat semua berhati2 di jalan raya..

Tuesday, November 16, 2010

Uncle Seekers dengan Permaisuri Aisyah???

Aku dok belek2 blog kengkawan aku tibe2 aku terjumpe cerita percintaan antara Uncle Seekers dengan Permaisuri Aisyah.

Betul ke? Kalau x betul takkan lah banyak gambar bagai kan..
Tapi kenapa dia dedahkan macam tu skali..
Siap post gambar SMS bagai.. gambar peluk2 bagai.. Diorang dah kawin ke?..
Takkan marahkan bakal ayah mertua (ececeeehh)sampai post macam tu. Tak kesiankan bakal isteri (bakal la kan sebab bercinta bagai nak rak) dia tu ke..

Walauapapun mungkin dia ada sebab tersendiri.

Panjang sangat aku nak cerita pasal ni.. korang baca je la kat blog uncle seekers ni kay.. lebih elok baca sendiri jadi tak la aku jadi talipon karat kan.. hehehehehe

Selamat membaca dan mengulas.



Salam Perantauan

Salam perantauan..


Kami, Najwa Haryani & Nadia Harnisa ingin mengucapkan Salam Aidil Adha untuk Mama Pn Huzaimah Abdul Rashid, Abah En Abdul Rahman Bin Sidek, Nawwar, Nabil & Naufal di Selama Perak. Tidak lupa juga buat Atuk, Acu, Ateh, Angah, MakLong, Abahlong, Kak Syu, Yen, Aja, Min, Sarah, Cokya, Ben & Chacha juga di Selama Perak. Juga pada family achik, anjang, apak, kak honey n atam. Selamat hari raya semuanya dari kami di Melaka & Kuala Lumpur ini.
 Sedih sedih sedih tak dapat beraya haji di rumah.. :(


Salam aidil adhan juga kepada semua rakan2 blogger .. :)



p/s: kadang2 tingin gak nak wat Salam Perantauan walaupun perantauannye xleh sejauh mane but still merantau jugakkkkk....


New Shoutbox... Thanks to Miji...

Hari ni ku belajarcara baru buat shoutbox...
Huhuhuhu..
Belajar ke?... Tapi banyaknye copy n paste...
Belajar step kot...
Kepada sesiapa yang bak buat macam ku punya sila la jenguk2 blog miji nih..
Banyak gak tutorial yang dia sediakan...


To miji.. Terima kasih banyak2 ya...

p/s: singgah2 la ye


Sunday, November 14, 2010

Oh Angin kirimkan rinduku

2 bulan tak balik rumah... aku rindu pada

- rumahku
- bilikku
- dapurku
- cerita2 adik2ku
- cerita n bebelan mama dan abahku
- atuk, acu, ateh, angah, nurin n naja
- maklong, abahlong, kak syu, kak min, sarah, cokya, nyamin n chacha
- Yang paling rindu pada MAMA, ABAH, ADIK, AWAI, ABIL n APAI...

RINDU PADA SEMUA.......

Cepatla 24th November.......

Baiti Jannati - miss it





Saturday, November 13, 2010

Aku hanya mampu tersenyum...

 09.11.2010

Kali pertama Kak Ina tinggal kan aku dengan anak-anaknya Along n Ica atas urusan kerja luar pejabat.

Semasa jemput mereka pulang dari sekolah..

Aku: Mama dah masakkan untuk korang jadi auntie g ofis terus lepas ni. Auntie ade class. Petang kang Auntie balik kul 6.30 kite terus pergi Kumon eh..

Along: Ok

Ica: Pastu Auntie, kite nak ke mane? (Aku agak dah budak sorang ni memang kuat berjalan)

Aku: Balik umah la. Ica, balik ni wat homework Kumon okey. Auntie balik terus pergi .

Dalam hati tergerak nak bawak diorang tengok wayang malam ni and makan kat luar terus.

Pukul 6.30pm

Aku: Along, Ica jom pergi Kumon

Along n Ica: Auntie, kite pergi tengok wayang nak malam ni.

Dalam hati: Budak2 ni macam tahu2 je aku nak bawak tengok wayang.

Lepas Kumon kami pun ke Dataran Pahlawan untuk tengok wayang. Selepas menapis2 cerita jadi aku pun pilih la cite ESTET sebab cite yang ade tuh x sesuai untuk diorang. Sebelum masuk ke cinema hall aku jeling ke sekumpulan remaja di sebelah aku.. Sekali pandang macam kenal dua kali pandang rupenye students aku da..

Students: Anak ms ke?
Aku: Agak2?
Students: ????
Aku: Anak sedare saye la.. Sambil SENYUM...

jadi kami ke hall untuk menonton.. Selepas menonton kami ke kedai makan.

Pelayan: Nak makan apa
Aku, along n ica: bla bla bla
Pelayan: Anak akak ke?
Aku: SENYUM.....

Along & Ica: Semua orang ingat kitorang ni anak auntie kan.. Auntie dah kena dapat anak ni
Aku: SENYUMMMM LAGII...

Hmmm... Budak2 ni kalau dah bercakap makan dalam gak weyh.. xpe tahun depan maybe adelah rezeki kot... kui kui kui

Kak Ina - Kakak sedare aku yang dok skali dengan aku kat Melaka ni
Along - Fatiha (9 tahun)
Ica - Farisha (7 tahun)
Kumon - tempat tuisyen diorang


Nawwar n Ica

Along


Thursday, November 11, 2010

15 tahun yang lalu.....


Hari ni keputusan UPSR keluar. Ramai gak Dapat straight A.. Hehehehe...Tahniah Farah Nabihah (anak achik Lina) dapat 5A.

Mengimbau 15 tahun dulu (lama giller tuh)time tuh aku 4 subjek + 1 lagi subjek IQ:

Minggu peperiksaan:
Nervous kot.. aku x pasti tapi aku tahu aku nervous.. Aku klau nervous memang aku diam je.. And aku memang pasti aku x banyak cakap. Banyak nasihat dari abah n mama untuk aku pada pagi isnin tu. Aku angguk kan aje. Yes, memang aku ingat detik2 itu tapi aku x igat la ape butir2 nye.. cume paling aku ingat abah kate "jangan kelam kabut nak cepat habis je semak betul2" . Hari pertama subjek BM.. memang senang la cume karangan aku x confident sket sebab tibe2 xde idea nak wat karangan yang best jadi aku play safe wat karangan yang standard macam aku wat dalam latihan sebelum ni. Masa rehat adalah yang paling best sebab abah datang bawak McD yeayyyy.. adelah dalam 2-3 hari exam abah datang bwk McD.. yang best tuh makan dalam kete sambil mengulas2 soalan exam n pass kan kat abah soalan tu.. ade gak kadang2 abah dtg ngan mama.. time tuh bile dapat McD macam dapat makan Tony Roma's je rasenye.. Subjek yang paling aku igat selain Bm tu adalah subjek Math n IQ.. aku pun time tu x tahu ape jadahnye IQ tuh cikgu pun jarang2 cakap alih2 ade je pekse nye. Subjek Math kertas 2 (aku batch yang pertama ade kertas 2-subjektif ni). paling aku ingat soalan no 20 (time tu ade 20 soalan je jadi soalan yang last la). Pengawas peperiksaan datang kat aku tunjuk2 soalan tuh.. pointed dgn jari telunjuknye kat soalan tu.. aku duduk paling belakang.. aku pun blur2 kenapa die tunjuk soalan tu.. aku baca banyak kali buat banyak kali aku rasa aku x silap lagipun mmg aku suke math ni. then aku rasa aku yakin dgn jawapan aku then aku wat dek je.. aku hafal soalan tuh keluar je dr exam hall aku tulis balik soalan tuh dengan mcm mn aku jawab aku nak tunjuk kat abah. then abah kate klau betul la aya wat camtu kire btulla die saje nak test aya kot.. subjek IQ pun best gak sbb bg aku soalan die mmg mencabar.. ade x tahu aku hentamkan je.. ni je satu2 nye subjek aku main hentam.. hahahaha.. Sepanjang exam yang mana kertas 1 tu aku bwk blik kertas tjk kat abah then abah akan tanda kertas tu n tulis result die kat planner atas meja tp page blakang2 konon taknak tunjuk kat aku la. tapi dah terejal kan aku nih aku curi2 tgk gak.. hahahahah..for soklan subjektif ade yang aku igt aku share je ngan abah.. huhuhuhu

Lepas UPSR mmg time yang paling heaven sebab x yah study so dtg class asyik main je.. sampai bwk hbs game2 yang ade kat umah.. bleh makan2.. kelas pun cikgu x masuk.. hehehehehehe

Hari Keputusan:
Now time dapat result... Aku boleh dikatakan students yang ada harapan la time tuh chewah.. jadi duduk kat kelas no 1 6K x silap.. So bile tahu hari tu results kuar aku pun x tahu kenapa kawan2 aku kat kelas no 1 ni pakat2 nangis.. nangis takut kot.. aku cool je (berlagak lak).. then aku g kelas 6M ade gak kawan aku kat situ ramai gak nangis.. pening aku.. pastuh aku g lak kelas 6B kat situ ade cona, aza, winnie n sebagainye.. diorang ni geng tunggu ayah2 datang time balik.. geng2 ketuk kuman aku la time tunggu abah lambat sampai.. mak n ayah diorang pun lmbt jadi kitorang meladi(bermain) dulu la.. diorang ni cool je.. huhuhu siap duk gelak2 lagi.. so aku duduk ngan diorang la... hahahahah.. masa tuh gurubesar g amik results dgn sorang office boy skolah ni.. time diorang nmpk office boy ni blk lagi la si budak2 6K n 6B ni dok reyau (nangis).. ish ish ish.. aku ke yang xde perasaan.. tapi aku diam je la.. cuak gak dowh.. tapi office boy tu kate results bkn dgn die.. jadi diorng ni cool sket.. dalam kul 10 camtuh nmpk lak guru besar lagi la meraung bdak2 nih.. hahahah.. klakar lak time tu.. skang klakar la.. tapi time tuh aku sabarkan diorng.. klau gelak aku takut keputusan aku teruk. then cikgu2 meeting.. Dalam kul 11 kami di kumpulkan kat dlm kelas masing2.. time tuh x ramai parents yang datang.. so die panggil name sorang2 bg tahu results. Alhamdulillah bila nama aku dipanggil aku dapat 4A.. Yahhhoooooo... time tuh x ingat ape terus g public phone (time ni bdak2 skolah x pakai hp lagi) nak call mama n abah.. ramai giller org beratur kat situ. And semestinye yang beratur tuh sume yang dapat 4A.. call mama n abah dapat la ucapan tahniah... heheheheh... balik tuh dapat tahu Abg Mus (sepupu aku) pun dapat 4A gak. die lagi kesian time pekse demam denggi sib baik dapat 4A gak.. Alhamdulillah.. Keesokkan harinya ade perhimpunan sape yang dpt 4A dipanggil ke stage dapat la pen (parker kot) sorang satu.. ntah mane ntah pen tu.. aku ni time kecik2 barang suke letak merata (sekarang ni ade gak kot... :D.. heheheheehe)...

Hadiah yang aku dapat dari Cikgu aku blanje McD (McD lagi.. hehehe skolah aku depan The Weld Jln Raja Chulan tuh jadi McD la yang dekat) siap g the weld tuh time skolah lagi cikgu aku tu bawak.. Hadiah dr mama n abah byk sgt sampai x terbilang.. hehehehehe.. yang mesti ade makan steak kat The Ship.. Kak Suri pun bwk gak makan steak kat The Eden.. hehehehehehe

Itula salah satu detik2 manis aku 15 tahun dulu di SRK ST Mary.. rindu dowh kat skolah tu.. skang skolah tu dah pindah kat Selayang...


Gambar Kem Motivasi UPSR. ni je gambar yang aku ade time darjah 6 huhuhuhu...


p/s: aku excited sangat menaip kalau salah eja ke ape ke faham2 sendiri la ye...

Tuesday, November 9, 2010

Its November!!! For my lil sister Najwa Haryani

This entry is for my beloved lil sis Nard_wawa for her big day coming up on 27th Nov 2010

Banyak kenangan kami bersama as we only had 2 years different.. that means up to now we had been together 25 years...

- Bilik mmg dr dulu shared oleh kami berdua (pasni xley dah but still i need that room on my day as well.. huhuhuhu),
- baju dulu2 selalu corak sama (size je lain ye la aku kan kakak jadi besar sket la),
- barang2 pun jenis yang same (itu wajib kalau x nanti majuk) ,
- main same2 kene marah pun same2 (tapi die slalu wat muke kesian n die adik so byknye aku yang kene.. hehehehe),
- sekolah kat tmpt yang same (huhuhu wajib la kan adik beradik tp nawwar (3rd sister) beza jauh sgt jadi skolah lain),
- nangis dalam bilik same2 bile ade prob (sedih kan dik)
- ketawa same2 bile happy (suke kan)
- nyakat each other dr kecik (tp kecik2 die ni garang slalu xmo kawan aku bile jumpe geng)
- bercerita smpai pagi2 bute (end up bgn lmbat kene kejut ngan abah n mama)
- bertekak bende yang merepek2
- membebel pasal sape yang selerakkan bilik (tapi hang la yang selalu selerakkan, admit it dik, tp pastuh kite kemas same2 kan.. hehehehe)
- simpan rahsia same2 (dulu2 je la kan.. now ade ke *wink*)

and banyak lagi la.. x teringat dah la ni..

To Adik,
Go and fly as far as you can go.. its no turning back.. And u will always know that the whole family are behind you how good how bad of u. U still have us. We love you very2 much... You are still my lil sister forever and ever.

For u dear - by Kristine Anna Usselman, USA

My Little Sister

I Don't know where to start,
because I don't know when there will be an end.
Almost all of my life we've had each other.
We've laughed together,
Cried together,
Yelled at each other,
And lied to each other.
But there is another thing, too.
I'm not so blind to see,
How much you are like me.
In my heart I know that everything I do,
Will somehow have an effect on you.
I try so hard to always set a good example,
But I know in the past I have given you bad samples.
Life isn't easy,
And when it's not,
I wanna be there to guide your way with you.
When I'm torn between choices,
I always wonder how each one might effect you today.
I know there've been times when maybe I did the wrong thing,
But now I can really see just how careful I need to be.
You'll make mistakes,
Take the wrong road instead of the right,
But don't ever let people tear you down,
Always put up a fight.
Most of all I want you to know,
That no matter where I am,
What I'm doing,
Or who I'm with,
If you are in trouble in life,
I'll drop everything, and be there in seconds to give you my advice.
I want to say I will end this message with something special,
But it would be a lie,
Because there will never be an end,
What we have together will never die.

And 1 more: by Tara J. BARKER

Little Sister

You are my guiding star
You are my shining light
You are my everything
what helps me through the night.
You are my heart
You are my soul
You are my savoir
what makes me feel whole.
You are more than my sister
You are my best friend
You are the one that will be there
when my heart needs to mend.
I love you sister
more than you will ever know
You are my other half
with you i am whole

Last but not least:



Love u so much Adik..


p/s: akk bagi adik pakai bilik 6 bulan je tau.. pakai puas2 naa.... hehehehe.. :P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...