Friday, January 25, 2013

The Impossible

Aku rekomen korang tengok cerita The Impossible.
Cerita benar salah satu keluarga mangsa Tsunami yang terselamat di Thailand. Babak tragis memang banyak la.
 Yela Tsunami tu kan.
Ombak besar tu datang then bab2 tenggelam.
 Lepas tu pulak part2 kat hospital sebab ramai sakit lagi la tragis.
Dengan mayat2 bergelimpangan.
Cerita pasal satu keluarga ni terselamat dengan kuasa Allah.
Allah tu maha berkuasa untuk tentukan hidup kita.
Sebabkan ini kisah benar jadi tak ada sebab nak kata cerita tu tak logik.
Tapi cerita tu memang best.
Sangat ringan tak payah nak pikir banyak2 cuma tengok je dah faham.
Banyak unsur2 kekeluargaan.
Okeh, aku memang tak pandai nak review movie sebab nak korang tengok sendiri.
Ke nak aku cerita jugak.
Okeh la aku cerita.
 For those yang berminat nak tengok so your reading stop here ye.
Kang tak surprise lak.
Kalau korang nak baca please go on.
Tapi jangan marah aku sebab aku kill the moments.  



Ok. Kisahnya bermula dengan Henry dan Maria bercuti ke Thailand bersama anak2 diorang Lucas 10 tahun, Thomas 7 tahun dan Simone 5 tahun.. Henry ni kerja di Jepun aku lupa la pulak keje ape. Maria ni doktor tapi tak praktis kat Jepun sebab tumpukan dekat anak.

Jadi diorang stay dekat Orchid Resort di Phuket. Diorang sampai situ dua hari sebelum Krismas. Jadi dua hari tu diorang memang happy la mandi laut and aktiviti lain. Then sehari selepas krismas pagi tu diorang main2 dekat kolam renang. Masa tu la tsunami terjadi. Then jadi la babak2 tenggelam time ni memang sedih la.

Mule2 Maria ni berjaya la berenang ke permukaan air then nampak Lucas. Jadi diorang berpaut dekat pokok yang berdekatan. Air ombak surut diorang jalan kcari tempat berteduh. Kaki Maria memang luka teruk. Lucas ok je. Sambil jalan tu diorang dekat suara budak mintak tolong so diorang selamatkan budak ni Daniel. Then diorang panjat la pokok tu duduk atas pokok sebab takut ada ombak besar lagi. Then ada penduduk tempatan datang selamatkan diorang bawak ke kampung. Sampai je kampung punduduk tu terus bawak Maria dan Lucas ke hospital. Tapi Daniel tak ikut. Sampai hospital memang banyakla mayat2 dan orang cedera parah bergelimpangan. Then doktor attend la Maria ni cuci luka semua. Then tunggu untuk rawatan selanjutnya.  Tengah tunggu tu Maria suruh Lucas pergi buat sesuatu, tolong orang misalnya sebab Lucas ni suka tolong orang. Lucas tu pergila jalan2 tengok orang dan tengok2 kalau ada ayah dia ke adik2 die ke. Then ramai la mintak tolong Lucas ni cari keluarga diorang. Jadi Lucas ni masuk setiap wad jerit2 nama2 yang prang suruh cari tu. Dalam ramai2 die dapat temukan satu keluarga je. Tu pun die cume jumpe anak lelaki pakcik tu. Then Lucas ni pergi balik kat mak die tp sampai je kat wad tengok katil mak die kosong. Then nurse amik rekod mak die. Time ni sedih la. Sebab mak die mungkin dah takde. Then nurse ni hantar die kat tempat penjagaan kanak2 yang keseorangan tanpa keluarga. Kat padang tepi hospital je. Dapat la makan dan tempat tidur.  

Lepas tu balik ke hotel tu pulak. Rupa-rupanya Henry, Thomas dan Simone tu masih hidup jugak. Henry pun rupa2nya berpaut dekat pokok. Then die jumpa Thomas dan Simone berpaut kat pokok jugak. Jadi hari2 Henry pergi cari Maria dan Lucas. Then polis datang nak pindahkan guest hotel yang selamat ni ke tempat perlindungan. Tapi Henry taknak pergi dia nak cari jugak Maria dan Lucas. Jadi dia hantar Thomas dan Simone je. Suruh Thomas jaga Simone the suruh sorang pompuan tolong tengok2kan diorang. Henry ni cari2 kat setiap tempat yang diorang kumpul mayat. Then gi cari kat hospital.  

Then balik ke Lucas pulak. Tengah bersedih atas pemergian mak dia. Tiba2 nurse panggil bawak die pergi tempat bedah. Rupa2nya mak die masih hidup. Diorang tertukar rekod mak die. Sejak pada tu dia terus duduk dengan mak dia.  

Then balik ke Thomas dan Simone. Budak2 yang kat kawasan perlindungan yang mana tak ada mak ayah tu di bawa ke tempat lain. Termasuk la kat Thomas dan Simone ni. Thomas ni memang sangat la protective. Memang jaga betul adik die tuh.  

Henry pulak masih dengan misi mencari sampai la dia ke hospital yang Lucas dan Maria ada. Die pun terus ke papan tanda tengok2 nama diorang. Then merayau2 ke wad tengok2. Kebetulan Lucas pergi amik air. Then Lucas terperasan seluar ayah die sebab die kat tingkat atas. Die terus berlari2 kat bawah. Ayah die pulak jalan tengok2 terus ke van yang bawak diorang tu nak ke tempat lain. Lucas pulak cari sampai kat kawasan padang tu. Then Kenderaan yang bawak Thomas dan Simone pun kebetulan berhenti kat kawasan padang tu. Si Simone ni pulak nak buang air kecik terus turun gi buang. Thomas pun ikut. Masa diorang naik balik van tu diorang dengar suara Lucas jerit panggil ayah die. Apa lagi berlari la cari suara tu. Dan ayah die pun lari jugak cari suara tu. Akhirnya jumpa la 4 beranak tu. Besar kan kuasa Allah ni. Then Lucas bawak diorang jumpa Maria. Then Maria ni kene bawak bedah. Akhirnya Maria berjaya dibedah dan terus ejen insuran diorang datang bawak diorang pergi Singapore untuk rawatan susulan dengan jet kecik. So selamatla diorang satu family.

Ini true story tau. Nak tahu lebih lanjut cari la kat En google cite The Impossible ni.  

Ok itu je la eh.








JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIRA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...