Tuesday, June 26, 2012

Cuti-cuti Malaysia #2

Time Anniversary tu kire Cuti-cuti Mesia No 1 la eh.

Hehehehehehe

Ni untuk cuti kali ini kami ke Terengganu pulak...
mane lagi
PULAU REDANG.


Hari Rabu petang (20.06.2012) saya ke Tuas, Singapura dulu menjemput SA.
Selepas itu ke Gelang Patah pulak SA nak gunting rambut la lapar la .
Selesai gunting rambut makan ayam penyet kat gerai tepi jalan je tapi sedap betul ayam penyet die.
Ke sebab lapar.
SA pun kate sedap. Huhuhuhu
Selesai makan baru nak pukul 8 malam.
Jadi gerak la ke PLUS dah janji dengan group nak jumpa kat Hentian Machap.
Kat Hentian tuh ada tempat mandi bolehla SA mandi2 tukar baju.
Orang baru balik keje kan.
Sampai hentian Machap dalam pukul 9.00 malam.
Sambil tunggu satu lagi kereta sampai SA gi mandi & tukar baju.
Dalam 9.20 sampai la satu lagi group ada Fara, Hassan, Sofia & Arman.


Kami pun memulakan perjalanan dari Johor ke Terengganu.
SA drive dulu sebab saya nak tido  sebab dia kate die tak pernah drive sampai Terengganu.
Kitorang keluar tol Yong Peng dan menghala ke Segamat.
Sampai Segamat masuk ke Jalan Segamat Kuantan.
Dan pastinya kami akak lalu Muadzam Shah.
Tempat dimana kami bertemu.
Tak sampai Muadzam lagi dah terkenang zaman-zaman UNITEN dulu.
Lama woo.
5 Tahun kat situ.
Ceruk mana kat Muadzam tuh mesti ada kesan tapak kaki nih. Hahahaha
Sampai je Muadzam apa lagi pusing-pusing la bandar dulu.
Nak meleleh air mata ni bila tengok papan tanda UNITEN..
Rindu wooo
Tempat jatuh lagikan dikenang.

Banyak jugak perubahan.
Kalau dulu satu-satunya kedai 24jam untuk kami cari maggi malam-malam  PETRONAS je
Best woo shopping kat Petronas.
Tapi sekarang dah ada 7 Eleven.
Hebat!
Kalau dulu kedai runcit yang memonopoli pasaran Muadzam ialah Kedai Rincut ABADI
Sekarang dah ada Tunas Manja.
Untung pelajar2  baru.








Kalau ikutkan hati nak pusing lama2 lagi tapi apakan daya.
Nak kejar bot kul 9 pagi kat Jeti Merang. 
Jadi kami teruskan perjalanan ke Gambang
Sampai Gambang terus ikut Lebuhraya Pantai Timur ke Terengganu.
Kami berhenti lagi di Kemaman makan McD. TIme tu pukul 3.30 pagi.
Sarapan pagi McD kul 4 alamak terawal la pulak.
Lepas makan dan berehat sekejap kami sambung perjalanan kami.
Kali ini saya drive pulak.
Kesian SA dah ngantuk.

Kami sampai ke Kuala Terenganu dalam pukul 5.45 terus ke Perhentian Bas untuk menjemput Faiena & Zaryn yang datang naik bas.
Berpusing jugak cari Perhantian Bas tu. Akhirnya jumpa jugak.
LEpas tu terus ke Jeti Merang.
Sampai Jeti dah pukul 7.00pagi.
Sarapan lagi di Jeti.
Zaryn makan pulut & ikan goreng.
Sedap jugak rasanya.
First time rasa.


Parking kete kat Jeti tu sehari RM10.00 jadi untuk 3H2M RM30 la.
Kami pilih parking berbumbung dan dekat dengan kedai untuk keselamatan.
Bot kami pukul 9.00 jadi ada masa sikit kami pun cuci mata la dekat gerai2 tepi jeti tu.
Sempatla beli topi & t-shirt buat tambah koleksi boleh pakai hari last nak balik.

Pejalanan dari Jeti ke Pualu Redang amik masa dalam 35-40 minit. 
Sampai je di Pulau SubhanAllah.
Memang tak dapat nak gambarkan.
Memang sangat2 cantik.
Airnya jernih, pasir putih yang halus.
Terdiam kami tengok pemandangan Pulau Redang. 



Sampai terus ke bilik.
Kami check in di Redang Holiday Beach Resort.
Ni bukan pilihan pertama kami.
Tapi banyak resort yang kami nak dah penuh jadi kami amik je la bilik ni.
Feedback macam okey je. Tengok gambar pun lawa.
Tapi bile masuk bilik okey la.
Cuma terkejut jugak bila hotel hanya sediakan tuala & sabun May yang kecik2 tu 2 ketul.
Takde TV, takde tempat nak masak air panas.
Rupanya air panas disediakan 24jam kat cafe.
Kena la pulak menapak pagi2 buta nak buat air kan.
Takpe la. 
Kami rehatkan diri sebab pukul 2.30 petang ada 1st snorkelling.
Makan tengahari pukul 1.00-2.00petang dah macam sekolah
Yang lawaknya lagi.
Lepas makan kene bawak pinggan ke tempat cuci. Nasib baik tak kena cuci sendiri.
Lagi macam asrama.

Set snorkelling tu sewa je dengan hotel RM30 untuk satu set.
Ade goggles, paip yang kat mulut tu (tak tahu nama dia) & life jacket 
Snorkelling yang pertama agak teruja sebab kali pertama snorkelling kat laut dalam nih,
Banyak jugak ikan yang kami nampak.
Kali pertama kan agak janggal jugak bila pakai set snorkelling tu. 




Balik je dari snokelling perut memang lapar.
Ni belum scuba diving lagi nih.. Huhuhuhu
Minum petang kami di sajikan dengan roti & kek. 
Okeyla takmau nak komplen banyak sangat.
Lepas tu terus balik bilik mandi dan rehat2 sambil tunggu untuk makan malam pukul 7.00 - 8.30 malam.

Menu untuk malam itu sepatutnya BBQ.
Tapi BBQ nya hanyalah didalam dapur je.
Ingatkan adalah bakar2 kat luar.
BBQ pun hanya ikan kembong, sosej & fish ball.
Dan lagi satu yang tak patut nya TAKDE CILI SOS.
Ingat kitorang ni budak2 ke nak makan TOMATO SOS.
Even BBQ sos pun takde.
BBQ ape namenye
Memang KECEWA.

Ni la BBQ sangat..
Malam tu lepas makan malam.
Kami terus duduk bersantai di cafe tu kebetulan mengadap laut.
Ada sesi bertukar-tukar hadiah

Hadiah kami yang tak balut tu. Sorry geng, betul2 lupa
Lepas tu duduk kejap borak2 main kad terus masuk tido.
Badan dah letih mata tak larat angkat.

Hari kedua kami bangun awal sebab sarapan pukul 8.00 - 9.00 pagi.
Then 9.30 pagi ade sesi snorkelling lagi.
Pagi tu ada satu group besar check in.
Dalam hati aku nih mesti karang diorang masak sedap sebab ramai kan.
Hari ini kitorang sewa underwater camera.
Jadi bleh la amik gambar nyelam dalam air bersama ikan2. 
Huhuhuhuhuhu.
Sewanya RM50 untuk satu hari. 
Boleh amik 300gambar yang akan dimasukkan dalam CD.
Pagi tu kami ke Taman Laut.
Taman Laut ini RM5 per entry. 
Banyak ikan kat situ. 
Banyak jugak gambar yang dapat tangkap.









Habis snorkelling balik makan tengahari. 
As expected, untuk makan tengahari tu lauknya banyak dan sedap jugak. 
Dan baru ada CILI SOS.
Hampeh betul.
Time BBQ takde pulak.
Nampak sangat diskriminasi.

Sepatutnya lepas lunch kami ada lagi satu sesi snorkelling tapi kami tak pergi. 
Kami pergi snorkelling sekitar resort kami je sebab ada pengunjung kat situ kata diorang nampak anak jerung dan penyu. 
Saya jumpa 3 ekor anak jerung.
Fara & Faiena tak nampak. 


Dari cerita pekerja hotel yang jaga alat2 snorkelling ni ( Abg Awang)
Ibu jerung akan datang bila dia nak beranak je. 
Jadi anak2 jerung ni memang akan berlegar2 kat situ sampai la dia dewasa.
Lepas tu dia akan ke tengah laut.

Tapi penyu kami tak nampak.

Lepas snorkelling kami balik ke bilik mandi
Petang tu sambil nak tunggu makan malam kami bersantai di kawasan hotel sambil bergambar.





Lepas makan malam, kami besantai di tepi laut cari blue sand.
Kata Abg Awang tu kalau kais2 pasir tu nampak la.
Kami pun dok cari2 terjumpa la jugak.
Kami ingatkan pasir tuh kaler biru tapi bile kite kais die macam spark bercahaya.
macam kelip2 tapi sekejap je. kene dok kais je la.
Dah puas hati jugak dah jumpa. 
Balik ke resort SA, choppy, Faiena & Fara layan karaoke lak. 
Duk la kat cafe tu dok layankan depa2 tuh.
Then masuk bilik awal kononnye nak kemas diorang nampak pulak cicak tokek.
Dah jadi kerja SA, Arman & Fara gi pulak tangkap cicak tuh.
Besar gak tokek tu.


Esok2 nya pagi2 dah kuar bilik check out terus sarapan.
Rasa sedih pulak nak balik.
Tak puas.
Patutnya tido 4H3M.
Takpe next time key.
SA pun kate tak puas.
Yes, ade can nak datang lagik. Hehehehe.. :D
But, no for REDANG HOLIDAY.
Next time nak check in kat Laguna pulak.
Tokek tu kami tak bawak balik.
Kami lepaskan balik.



Balik tu singgah beli keropok Lekor dekar Merang.
Dan singgah jap kat Pasar Payang.
Lepas tu terus balik.
Cadangnya nak sampai Melaka.
Tapi perut asyik meragam je kami singgah tido kat rumah mertua di Tangkak.

p/s: sampai la ni duk mimpi Pulau Redang.. 

JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIRA
 
 See you soon blogger,
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...