Saturday, May 14, 2011

Sebulan Sebelum..

Apa yang dah jadi Sebulan Sebelum hari guti-gitu saya.


Lama kan x update blog.

Yup. No more reason. Memang no mood to update.

Cerita kami ke Padang Indonesia aku dah cerita ke?.. Belum kan. Malas nak cerita.. Nak tahu gak cerita click je sini ... best kan best kan best kan...


Balik dari Padang memang kelam-kabut sket as class dah commenced.

Not-so-interesting-story class macam biasa.


But lately its really exactly ONE MONTH before our wedding we had 2 really SAD NEWS.

  1.  Adik yang baru pregnant 23 weeks 3 hari pada 30.04.2011 terpaksa di warded di Hospital Besar Seremban as pintu rahim dah terbuka 4-6 cm. The baby is very active and strong in her tummy tapi di sebabkan pintu rahim dah terbukak adik terpaksa deliver baby tuh jugak pada 02 Mei 2011. It's a GIRL. Cute lil-one. Alhamdulillah adik is fine after deliver so do the lil-po. The baby is very healthy and strong and even cried when have been delivered. Due to pre-mature stage we didn't know which organ will work well for her and had been kept in incubator for intensive care. Kami pun x dapat nak tgk baby just tgk dr tngkap bilik tu je nampak la incubator tuh n baby samar2. But Walid n mummy always there for you. Doc said this baby fighting and use all energy that she have to survive. On the first day baby dah gerakkan tangan even boleh gengam (kalau tak salah die bleh gengam jari walid die.. Kalau salah maafkan bonda ye walid). On second day baby dah kencing & berak as the nurse mintak mummy & walid die sediakan pampers. A very good improvement from her. And nurse pun dah mintak mummy (adik) pump susu for her baby. Very glad to hear that. Pada hari ketiga baby semakin lemah as she already use all energy that she have to survive dan ketika kami melawat mummy tengahari di hospital baby telah pergi meninggalkan Mummy, Walid, Tok Mama, Tok Abah, Bonda & semuanya. Allah love her more. Baby Dayana (Nama ni Ibu awai bagi maknanya Kuat, X tau la mummy bagi nama apa), you will always a part of us although we only can be with you for 3 days (as doc said for genuine case baby just survive for 2-3 hours je). It is worth it and more than enough. Baby dimandikan di hospital jugak so sempatla bonda tengok baby. Dari dahi banyak dari mummynye, tirus je dagu nye, mancung hidungnye (yang ni bonda rasa macam walidnye), cukup sifat, panjang, n comel. Baby disembahyangkan & dikebumikan di Kampung Gadong Jaya ( Kg Tok Abah). Moga baby tunggu mummy & walid di Syurga ye sayang. We love you baby.

     
  2. Belum lagi habis kesedihan kehilangan baby kami dikejutkan dengan kehilangan paknjang tercinta Allahyarham Yahya Bin Ghani iaitu kekanda Norsimah & ayahanda tercinta Mustarul, Iylia, Anis, Syaira & Syazreen pada 07.05.2011 jam 11.40pm. (Jadi dah nak masuk 08.05.2011 la kan) . Memang terkejut dan sangat2 sedih. Kali terakhir jumpe beliau pada hari baby adik meninggal. Beliau datang tahlil pada malam hari tu dengan maknjang, angah, anis, yen, awin n syazren. Memang beliau agak senyap. Ayat terakhir beliau cakap "Makin sihat aya". Aku hanya tersenyum. 
"Paknjang, aya sedih paknjang xde June ni untuk kenduri aya n menghantar di Tangkak. Selalunye Paknjang memang kemana-mana bersama kami. Aya sayang paknjang macam abah aya sendiri. Paknjang jugak dok jaga aya time mama & abah pindah Penang time aya form 2 & 3 kat SMAKL dulu. Paknjang la slalu dok amik aya balik bermalam ngan Abg Mus walaupun Abg Mus balik ngan bas paknjang amik aya sorang2 jugak. Selalu belikan tiket & hantaq aya pi Terminal Bas bila aya nak balik Penang. Selalu mai melawat aya kat SMAKL time abah n mama kat Penang. Semoga Paknjang dicucuri rahmat & di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman."

     P/s: terpaksa out dulu mata dah berair2 nih.. tu la gatai pi wat entry sedih ni pasai pa.


    See u soon,



    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...